Sport

Samenwerking tussen Abiant Lycurgus, Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college

Aan het begin van het seizoen 2016/2017 is tussen de topvolleybalclub Abiant Lycurgus, de Hanzehogeschool Groningen en het Alfa-college een nieuwe samenwerking ontstaan. Toekomstige professionals van de opleiding Sportkunde (Hanzehogeschool Groningen) en Sport en Bewegen (Alfa-College) gaan in samenwerking met Abiant Lycurgus de komende periode zich voornamelijk richten op de thema’s rondom Sport & Maatschappij.


Leestijd: 2 minuten

Samenwerking tussen Abiant Lycurgus, Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college
Samenwerking tussen Abiant Lycurgus, Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college

Door samen te werken met de opleidingsinstituten Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college krijgen de studenten de kans om in een topsportclub kennis en werkervaring op te doen en bij te dragen aan de ambities van Lycurgus. In het seizoen 2016/2017 gaat het organisatiebureau zich vormen als een living lab (buitenwerkplaats), waarin zowel HBO- als MBO studenten samen te werk gaan. Dit betekent dus dat het organisatiebureau samen met Lycurgus de komende periode verschillende vraagstukken gaat realiseren.

Mark Boumans, de voorzitter van Lycurgus licht toe: “Het organisatiebureau is voor ons de schakel tussen onderwijs, sport en organisatie. De studenten zijn van grote betekenis voor ons met hun denk- en werkkracht. Omgekeerd willen wij de studenten een stageplekwerkplek bieden waarin zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen.”

De samenwerking is gestart op initiatief van Lycurgus. De club wil zich niet alleen op het gebied van volleybal door ontwikkelen, maar ook op maatschappelijk gebied. Het kernwoord binnen de club Abiant Lycurgus is talent en dit zal ook één van de kernwaarden binnen het organisatiebureau worden. De club heeft als doel om met meer partijen samen te werken die hun talenten kunnen ontplooien binnen de club. De ontwikkeling van het organisatiebureau is hier een mooi voorbeeld van. Op deze manier worden kennis en expertise tussen de verschillende partijen uitgewisseld.

Het Alfa-college aan de Kardingerweg 48 in Groningen faciliteert ruimtes en middelen voor het organisatiebureau van Lycurgus. Er is een studententeam ontwikkeld, bestaand uit tweedejaars- en vierdejaars studenten van de opleiding Sportkunde die worden begeleid door een professional vanuit de Hanzehogeschool Groningen. De ontwikkeling van het bureau is op dit moment in volle gang en er is onder andere gestart met activiteiten gericht op Sport & Maatschappij.

Voorbeelden hiervan zijn het organiseren van clinics voor basisscholen in Groningen en een samenwerking met Fonds Gehandicaptensporten. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een stevig fundament gelegd wordt voor de komende jaren met een duidelijke implementatie. In de toekomst bestaat het idee om naast multi-level (mbo & hbo) ook multidisciplinair vraagstukken aan te vliegen. De ambitie is dat het organisatiebureau zich zo ontwikkelt dat de club de komende jaren nog meer op de kaart wordt gezet, zowel maatschappelijk als sportief.