Sport

Roel Boomstra Sportman van het Jaar; Lycurgus Sportploeg

Dammer Roel Boomstra is donderdag in MartiniPlaza gekozen tot Sportman van het Jaar in de provincie Groningen 2016. Boomstra werd eind vorig jaar wereldkampioen nadat hij op overtuigende wijze zijn opponent Jan Groenendijk versloeg. Boomstra versloeg de andere genomineerden schaatser Dai Dai Ntab en hockeyster Willemijn Bos. De volleyballers van Abiant Lycurgus zijn de Sportploeg van het Jaar. Lycurgus won in 2016 alle prijzen die er te winnen vielen; de beker, het landskampioenschap en de Supercup. De andere genomineerden waren Donar en GHHC.


Leestijd: 1 minuut

Roel Boomstra Sportman van het Jaar; Lycurgus Sportploeg
Roel Boomstra Sportman van het Jaar; Lycurgus Sportploeg

In aansluiting op het Sportcongres Noord-Nederland werd de sportprijzen uitgereikt. Boomstra is de tweede Groninger, na Jannes van der Wal in 1982, die zich tot wereldkampioen dammen liet kronen.  Het publiek kon stemmen, sportjournalisten vormden een derde van de stemmen en oud-sporters mochten ook stemmen. Schaatser Dai Dai Ntab won begin december zijn eerste World Cup wedstrijd in Astana. Met een race waarin hij zijn persoonlijk record met een halve seconde verbeterde.  

Zwemster Marieke Tienstra werd Sporttalent van het Jaar. De vakjury verkoos  het 17-jarige talent boven schaker Jorden van Foreest en schaatser Marcel Bosker. Het verbeteren van twintig persoonlijke records bleek voor Bosker niet voldoende om het talent van het jaar te zijn. De jaarlijkse Provinciale Sportprijs was voor Hans Nijland. Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand of een organisatie in de sportwereld met betekenis. Nijland kreeg de prijs uit handen van gedeputeerde Fleur Gräper als beloning voor zijn al twintig jaar bewezen diensten voor FC Groningen. In zijn dankwoord bedankte de algemeen directeur iedereen die bij de club betrokken is.