Sport

Oudste deelnemer Taeke Oppewal wint Omloop van Bedum; sensationele ontknoping in 33e editie

De 33e Omloop van Bedum kende dinsdagavond een sensationele ontknoping. Na 100 kilometer ging de 46-jarige Taeke Oppewal uit Heerenveen verrassend met de overwinning aan de haal. Oppewal was in de slotfase ontsnapt met Coen Rijpma uit Wolvega en Johannes Heider uit Dresden. In de eindsprint was Oppewal veruit de sterkste. De Fries is de oudste winnaar in de historie van de Omloop van Bedum ooit.


Leestijd: 1 minuut

Oudste deelnemer Taeke Oppewal wint Omloop van Bedum; sensationele ontknoping in 33e editie
Oudste deelnemer Taeke Oppewal wint Omloop van Bedum; sensationele ontknoping in 33e editie

In eerste instantie leek het er niet op dat de drie voor de zege zouden strijden. Na een aanvallende beginfase ontstond er een kopgroep van acht man met daarbij onder andere Paul de Haan uit Meedhuizen. De winnaar van 2012 meldde na afloop dat de samenwerking in de kopgroep heel slecht was, waardoor de marge nooit groter werd dan dertig seconden. De Noordelijke Wielervereniging Groningen was met drie renners vertegenwoordigd, maar ook zij zorgden niet voor cohesie bij de acht. Gevolg was dat alles na 80 kilometer weer samenliep. Dat was het moment dat durvers hun kans schoon zagen.

Oppewal was er één van. Hij is al meerdere keren in zijn loopbaan gestopt, maar ook weer begonnen. De nestor rijdt nu bij Cyclingteam Fryslan, een groepje renners die zich vooral richten op criteriums rijden. Rijpma en Heider sloten aan. De drie reden in no-time een voorsprong van 45 seconden bij elkaar en was het duidelijk dat de winnaar vooraan reed. In de eindsprint liet Oppewal er geen onduidelijkheid over bestaan wie de sterkste was. Rijpma was de eerste verliezer en Heider reed applaudiserend voor de winnaar als derde over de streep. Bram Verweij uit Haren was met een zesde plaats de beste Groninger. Paul de Haan won de sprint van het peloton en finishte als zevende.