Ongeslagen status FC Groningen ten einde; ADO wint in Den Haag met 3-0

FC Groningen heeft zondag de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 3-0 verloren. Daarmee is een einde gekomen aan een opmerkelijke reeks van wedstrijden zonder puntverlies. De serie stokte bij acht overwinningen in de Eredivisie op rij. Het toeval wou dat de laatste competitienederlaag ook in Den Haag gerealiseerd werd. Op 15 maart 2014 won ADO met 2-1. De 3-0 nederlaag kreeg in de tweede helft vorm. Michiel Kramer besliste de wedstrijd in de laatste tien minuten met twee treffers.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen staat voorlopig vierde met zes punten uit drie wedstrijden. De play-offs van vorig seizoen meegeregekend kwam zelfs een einde aan een reeks van twaalf wedstrijden zonder nederlaag. In de eerste helft was er nog weinig aan de hand. Er werd weinig weggegeven, maar ook weinig gecreeërd. Na een kwartiertje kreeg Jarchinio Antonia een grote kans, maar hij schoot tegen de keeper aan. Dat was ongeveer de grootste kans van de eerste helft. Richting de rust werd Nick van der Velden nog een keer vrijgespeeld door de wederom tegenvallende Danny Hoesen, maar ook dat leverde geen doelpunt op. De 0-0 ruststand was op basis van het spelbeeld niet meer dan logisch.

Aan het begin van de tweede helft bleef het aanvankelijk gelijk opgaan. In de de 53e minuut eindigde een vlotte aanval van FC Groningen bij Tjaronn Chery, maar zijn inzet ging naast. Daarna ontwikkelde de thuisploeg een paar minuten veel druk. Groningen kreeg de bal niet echt weg, na kansen van Kevin Jansen en Kramer werd Thomas Christensen vrijgespeeld waarna hij van dichtbij raak schoot; 1-0. Ruim tien minuten na deze treffer kwam Michael de Leeuw binnen de lijnen en hij had in de 73e minuut de gelijkmaker moeten maken, maar hij schoot tegen doelman Hansen op. Dat was de grootste kans van de wedstrijd voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

Positief punt was het debuut van Mimoun Mahi in de 77e minuut. De nieuweling had ongetwijfeld graag met een ander resultaat willen debuteren. Hij zag dat het in de slotfase nog een grote nederlaag werd. In de 82e minuut zag Kramer doelman Sergio Padt iets te ver voor zijn doel staan en tikte de bal er overheen; 2-0. Drie minuten later kon Kramer zijn tweede van de middag aantekenen. Van dichtbij passeerde hij Padt en zei dankjewel; 3-0. Daarmee was de nederlaag een feit. FC Groningen treft volgende week zondag Ajax in Euroborg. Een ideale tegenstander om revanche te nemen voor het verlies in Den Haag.