Sport

NWVG en Stormvogels missen de slag bij Districtskampioenschap; Jeff Vermeulen spurt naar zege bij elite

Het was een mager dagje voor het Groninger wielrennen tijdens het kampioenschap van het District Noord in Drachtstercompagnie. Bij de elite en beloften was John Meewisse uit Leek de enige op het podium. De renner die uitkomt voor NWVG Fiets voor een Huis uit Groningen werd tweede bij de beloften. Verder werd er van de Groninger clubs weinig vernomen. Ook de renners van de Stormvogels uit Veendam konden niet mee toe de definitieve slag viel.


Leestijd: 2 minuten

In de wedstrijd over 110 kilometer stond Jochem Hoekstra ook aan de start. De Harenaar boekte zondag zijn eerste klassieke zege door in Veldhoven solo de Omloop der Kempen te winnen. Hij stond met een brede glimlach aan het vertrek, maar dat was binnen vijtien kilometer voorbij. Hoekstra moest uitwijken voor iemand die voor hem reed en kletste tegen de grond. Met een bloedende knie en elleboog was het einde koers. Zijn start in de Tour de Gironde eind deze week is niet in gevaar. Hoekstra zag niet dat zijn ploeggenoten Jeff Vermeulen en Stefan Poutsma van Cycling Team Jo Piels de koers hard maakten. Er ontstond snel een kopgroep van achttien met daarin nog een aantal renners van de NWVG en eentje van de Stormvogels, namelijk Henk Jaap Moorlag.

Vervolgens werd er nog een keer doorgetrokken en bleek alleen Meewisse nog voorin de koers te zitten. Cor van Leeuwen en Adrie Lindeman probeerden de schade nog te herstellen, maar bleken achteraf Jan Bos naar voren gebracht te hebben. De rappe Fries was de enige die nog naar zes koplopers toe kon springen, waardoor zeven man vooraan kwamen. Met de snelle Vermeulen, die een etappe won in Olympia's 3M Tour, was eigenlijk al duidelijk welke kant het op zou gaan. Een sprint met de zeven, vier elite renners en drie beloften. De drie lieten de vier gaan en zo ontstond een overzichtelijke finale. Poutsma en René Hooghiemster probeerden het, maar Vermeulen maakte het af. Poutsma maakte de dubbelslag compleet door tweede te worden. Bos werd derde en Hooghiemster vierde.

Björn Bakker zegevierde bij de beloften. Meewisse hield de NWVG eer hoog en dat was wel een beetje mager gezien het feit dat bijna twintig van de tachtig renners van NWVG huize kwamen. Wessel Piersma was met een negende plaats de beste Stormvogel bij de elites. Bij de beloften reed niemand van de Veendammers de koers uit.