Sport

Mollema viert zijn feestje op de Grote Markt; tijdens vijfde Mollema Tocht

Bauke Mollema heeft zondag feest gevierd met zijn fans en wielerliefhebbers tijdens de vijfde editie van de Bauke Mollema Tocht. Een toertocht waarbij de wielerrecreanten konden kiezen uit drie afstanden; 65, 110 en 165 kilometer. De start en finish waren deze keer op de Grote Markt. Daar werd de etappewinnaar van de vijftiende rit in de Tour de France in het zonnetje gezet door de gemeente Groningen. Wethouder Ton Schroor sprak lovende woorden.


Leestijd: 1 minuut

Bauke Mollema tijdens een eerdere editie van zijn tocht
Bauke Mollema tijdens een eerdere editie van zijn tocht

Ruim 2.000 wielertoeristen waren naar Groningen gekomen om in de sporen van Mollema te treden. Er waren zelfs deelnemers uit Frankrijk. Zelf stapte de Groninger om 9.15 uur op de fiets voor een tochtje over 110 kilometer. Op de verzorgingsposten in Zuidhorn en Hornhuizen nam Mollema alle tijd om met iedereen die maar wilde op de foto te gaan. Het zegt iets over de populariteit van de klimmer, desondanks werd er geen nieuw deelnemersrecord gevestigd. Er waren twee plekken waar de deelnemers zichzelf konden uitdagen. Op de Mollemabult bij Nieuwklap en de kasseistrook tussen Ellerhuizen en Zuidwolde.

Mollema deed buiten mededinging mee, maar was wel gewoon de snelste over beide onderdelen. Op de keien raasde hij met een gemiddelde van meer dan 49 kilometer per uur rond. Dat perste hij zo even uit zijn dunne ranke benen. Toen de meesten weer terug waren op de Grote Markt  kon het feestje gevierd worden. Mollema nam de felicitaties en de bloemen met graagte in ontvangst en genoot zichtbaar. Voor het goede doel Fiets voor een Huis werd een cheque van 2.600 euro uitgereikt. Zo kwam een einde aan een mooie fietsdag met echt Gronings fietsweer; zonnig, wolken en een stevige bries uit het Westen.