Sport

Mollema verliest ploeggenoot in aanloop naar Tour; Cardoso betrapt op doping

In de aanloop naar de Tour de France wil een ploeg graag volstrekte rust en focus, maar dat is Trek Segafredo, de ploeg van Bauke Mollema, niet gegeven. Mollema's ploeggenoot André Cardoso is op 18 juni bij een out of competition controle betrapt op het gebruik van Epo. In afwachting van de contra expertise is de 32-jarige Portugees per direct geschorst. Cardoso riskeert een schorsing van twee jaar.


Leestijd: 1 minuut

Mollema wint in Oostvoorne; tweede solozege deze week
Mollema wint in Oostvoorne; tweede solozege deze week

Trek Segafredo heeft de zeer ervaren Hamar Zubeldia als vervanger aangewezen. Mollema begint zaterdag als belangrijkste steun en toeverlaat van Alberto Contador. De Spanjaard die in 2008 en 2009 de Ronde van Frankrijk won, wil nog één keer een poging doen om het geel naar Parijs te brengen. Mollema moet Contador helpen de ruim vijftig cols goed te verteren. Een duidelijk andere rol voor de Groninger dan de laatste jaren toen hij steeds met klassementsambities naar de start afreisde. Zaterdag begint de 104e La Grande Boucle met een tijdrit van veertien kilometer door de straten van Dusseldorf.

Nadat Mollema eind mei als zevende de Ronde van Italië beëindigde heeft hij geen enkele wedstrijd meer gereden. Hij verkende nog een aantal etappes en verder was het trainen wat de klok sloeg. De meeste concurrenten, die ook in de Giro actief waren, hebben alweer de nodige wedstrijdkilometers afgelegd. Mollema maakte een andere keuze. De eerste paar dagen zijn relatief rustig, met wel lange etappes overigens. Op woensdag 5 juli is in de vijfde etappe het eerste meetmoment. De finish op La Planche des Belles Villes, een steile klim in de Vogezen.

Dan kan al een indruk gekregen worden hoe sterk het duo Mollema – Contador is.