Sport

Mollema en Slagter gaan voor topklassering in Gold Race; beide Groningers horen bij de outsiders

Aanstaande zondag wordt de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is verreden. In de Limburgse heuvels wordt voor de 49e keer de Amstel Gold Race verreden. Zowel Bauke Mollema als Tom-Jelte Slagter horen bij hun ploegen bij de mannen waarvoor gereden wordt. Mollema reed de Gold Race twee keer en werd beide keren tiende. Slagter maakte vorig jaar zijn debuut in Limburg en eindigde als 85e.


Leestijd: 2 minuten

In tegenstelling tot Mollema heeft Slagter dit seizoen al een indrukwekkende uitslagenlijst neergezet. De kersverse vader heeft pas zeventien koersdagen in de benen, maar zegevierde wel twee keer in Parijs-Nice en reed diverse ereplaatsen bij elkaar. Onder meer vorige week nog werd de wielrenner uit Slochteren twee keer vierde in de Ronde van het Baskenland. In principe de voorbereidingskoers op de Amstel Gold Race. Mollema liet in het Baskenland een raar beeld zien. Hij begon slecht, maar pakte de draad daarna snel op. De Groninger deed nog een keer mee voor de dagzege en reed in een bergetappe lang vooruit in een grote kopgroep, die pas kort voor de finish teruggepakt werden.

In die twee ritten kreeg Mollema het goede gevoel terug en was er de bevestiging dat de benen goed zijn en de conditie van voldoende niveau is om een rol te kunnen spelen in de koers die de laatste jaren traditioneel de Cauberg als laatste scherprechter heeft. Waarbij sinds vorig jaar de finish 1.800 meter na de top ligt. Slagter heeft dit seizoen al laten zien dat hij dynamiet in de benen heeft op korte steile aankomsten. De Amstel Gold Race is een reizend circus wat de hele dag op en neer gaat. De vraag is of de 24-jarige Slagter de afstand aankan en in de finale nog punch in de benen heeft om op de Cauberg mee te gaan. Het voordeel voor zowel Mollema als Slagter is dat ze niet tot de topfavorieten behoren.

Dat geldt veel meer voor de renners uit het Spaanse kamp. Renners als Alejandro Valverde en Joaquin Rodriquez mogen tot de topfavorieten gerekend worden. En uiteraard zal de winnaar van vorig jaar, Roman Kreuziger, zich ook willen laten gelden. Het zou mooi zijn als Mollema en Slagter na 251 kilometer, 34 hellingen en 4.000 hoogtemeters voor een mooie paassurpise kunnen zorgen.