Sport

Mollema en Slagter beter dan ooit te voren in een klassieker; vierde en vijfde op de Muur van Huy

Het was woensdag een mooie dag voor het Groninger wielrennen. In de Waalse Pijl streden Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter mee om de bovenste plaatsen. Het werd uiteindelijk plek vier en vijf, maar de winst was niet heel ver weg. De Waalse Pijl werd gewonnen door de Spanjaard Alejandro Valverde, die op de laatste 150 meter in staat bleek om er nog een sprintje uit te persen. Voor zowel Mollema als Slagter was het hun beste klassering tot nu toe in een klassieker.


Leestijd: 2 minuten

La Fleche Wallonne kent meestal een klassiek verloop. Er rijdt een groepje weg en die worden in de finale teruggepakt, waarna de slotklim op de Muur van Huy allesbeslissend is. Dat was woensdag niet anders. Door het prachtige weer was ook nog eens sprake van een snelle wedstrijd en dat in combinatie met een loodzwaar parcours, voortdurend op en af, maakte het tot een hele zware wedstrijd. Na bijna twee honderd kilometer werden zowel Mollema als Slagter goed afgezet door hun ploeggenoten. De 27-jarige kopman van Belkin nam onderaan zelfs het initiatief om ruimte voor zichzelf te maken op de smalle steile weg naar boven. In het verleden moest Mollema wel eens van te ver komen, maar dat overkwam hem deze keer niet.

Hierdoor zat hij steeds bij de eerste vijf renners. Slagter kwam ondertussen iets meer van achteren naar voren, maar liet ook een ijzersterke klim zien. Mollema zag in de laatste paar honderd meter de Pool Michael Kwiatkowski en Daniël Martin uit Ierland nog voorbij komen. Het podium was heel dichtbij, maar Kwiatkowski had net genoeg over op de meet. Een paar meter na Mollema rolde Slagter over de streep. Mollema gaf na afloop aan zich tijdens een klassieker nog nooit zo goed te hebben gevoeld en Slagter bevestigde eens te meer dat zijn twee zeges in Parijs-Nice echt niet uit de lucht zijn komen vallen.

Komende zondag wordt het klassieke seizoen voorlopig afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. Normaal gesproken een koers die Mollema nog beter ligt. Langere klimmen met veel venijn. Een hele zware koers en dan komt Mollema meestal wel bovendrijven. Bovendien is de Valkenrots weer opgenomen in het parcours. Een steile klim waar de Groninger twee jaar geleden liet zien als één van de besten mee omhoog te kunnen. Twee jaar geleden was Mollema al eens zesde in Ans, daar waar de finish na ruim 250 kilometer getrokken is. Voor Slagter zal het zaak zijn om kopman Martin zoveel mogelijk te steunen. Daarmee zal zijn rol duidelijk een andere zijn dan afgelopen woensdag. Hoe dan ook de Waalse Pijl toonde aan dat beide Groningers dik in orde zijn en dat zorgt voor een glimlach op het gezicht.