Sport

Marathonschaatsers kunnen twee keer pieken op Kardinge; KPN-Cup op 20 december en het NK op 4 januari

Het seizoen van de marathonschaatsers is afgelopen zaterdag in Amsterdam begonnen met de eerste wedstrijd in de strijd om de KPN-Cup. Het peloton strijkt dit seizoen twee keer op het ijs van Kardinge neer. Op zaterdag 20 december wordt een wedstrijd om de KPN-Cup verreden en zondag 4 januari wordt het Nederlands kampioenschap op kunstijs in Groningen verreden. Op 20 december wordt tevens de finale van de mass start competitie verreden.


Leestijd: 2 minuten

Er wordt voor beide wedstrijden samengewerkt tussen het KNSB Gewest Groningen, Kardinge en de landelijke KNSB. Voor dat laatste is schaatster en organisator Daniëlle Bekkering benaderd om beide evenementen in goede banen te leiden. De laatste keer dat het NK op Kardinge verreden werd was op 26 december 2000. Destijds won Bert-Jan van der Veen bij de A-rijders en Greta Smit was de sterkste bij de vrouwen. Een noviteit tijdens het NK is dat er voor het eerst een titelstrijd voor Beloften tot 23-jaar verreden wordt. Dit moet een podium worden voor talentvolle rijders uit de Eerste Divisie en C-rijders uit de diverse regio's.

Bekkering is mede recordhouder bij de vrouwen qua overwinningen op natuurijs. Ze kwam 62 keer als eerste over de streep en de laatste jaren wint ook Foske Tamar van der Wal veel wedstrijden. Bij de vrouwen scoort Groningen goed, maar dat is bij de mannen sinds het stoppen van iemand als Lammert Huitema wel anders. Het is aan jonge rijders als Robert Post uit Groningen, Pim Cazemier uit Den Horn en Johan Knol uit Midwolde om de komende jaren mee te gaan strijden in de top van het klassement. Daarom is het leuk dat ze op hun thuisbaan dit seizoen twee keer aan de bak kunnen. Mogelijk zelfs een derde keer als ze zich weten te plaatsen voor de finale van de mass-start competitie. Hiervan wordt op 20 december de finale verreden na voorronde wedstrijden op 8 november in Den Haag en 22 november in Hoorn. Er wordt niet alleen gestreden om de titel, maar ook om plekken voor de wereldbeker.

Een sponsorcommissie onder leiding van Derk Bosscher is al een aantal jaren bezig om de publieke belangstelling voor de marathon te vergroten en dat is gelukt. Tijdens het eerste jaar verdubbelde de publieke belangstelling al. Bijna alle sponsorgelden worden gestoken in een reclamecampagne in de lokale en regionale media om aandacht te vragen. Dat zal dit jaar weer gebeuren. De sponsoren krijgen een "bord mous met rookworst" om de sfeer van saamhorigheid bij het marathonschaatsen kracht bij te zetten. "Als er een file ontstaat voor de gehaktballentent" is men tevreden. Dit zal op 20 december en 4 januari moeten blijken. Voor het zover is worden er nog een aantal wedstrijden om de KNP-Cup verreden te beginnen aanstaande zaterdag in Heerenveen.