Lycurgus weer koploper in kampioenspoule; na bloedstollende 3-2 zege bij Dynamo

Met nog één speelronde te gaan in de kampioenspoule is Abiant Lycurgus weer koploper. Dit dankzij een 3-2 zege woensdagavond in Apeldoorn op Draisma Dynamo. Niels de Vries verzilverde bij 20-19 in de vijfde set het zesde matchpoint. De setstanden waren 25-16, 25-21, 21-25, 23-25 en 21-19. De voorsprong op Seesing Personeel Orion is flinterdun. Slechts één set. Een 3-0 zege op Coniche Topvolleybal Zwolle volstaat zaterdagavond om in de finale van de play-offs het maximale thuisvoordeel te hebben.

Leestijd: 2 minuten

Lycurgus wil het zaterdag afmaken; anders volgt stevige logistieke uitdaging

Na twee sets leek er geen vuiltje aan de lucht. De gasten hadden volledig controle over de wedstrijd. Het verschil in de eerste set was zelfs heel groot. Stijn van Schie tekende voor een maximale voorsprong van 21-13. Dynamo kwam nog iets dichterbij, maar een netfout aan de kant van de thuisploeg betekende 25-16 in het voordeel van Lycurgus. Naast Van Schie koos coach Arjan Taaij voor aanvoerder Wytze Kooistra, Frits van Gestel, Niels de Vries, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté in de basis.

De tweede set verliep grotendeels vergelijkbaar met de eerste. Alleen was de voorsprong minder groot. Van Schie kwam aanvallend goed door, Kooistra speelde als zo vaak supersolide en blokkerend stond het als een huis. Aan het einde van de set kwamen toch langzaam de eerste haarscheurtjes in het spel. Bij Dynamo serveerden Renzo Verschuren en Nico Manenschijn uitstekend. Dat zorgde passend voor steeds meer problemen. Een mooie score van Kooistra en een blok van Borst zorgde wel voor vier setpoints. Manenschijn sloeg er nog eentje weg, maar Van Gestel sloeg de bal via het blok van dezelfde Manenschijn uit; 25-21.

Het mindere spel zette zich in de derde set door. Blokkerend liep het niet meer en sommige spelers zakten weg in hun niveau. Slordigheden kenmerkten het spel van Lycurgus en de overtuiging van de eerste twee sets verdween. Dynamo slaagde erin om de wedstrijd te kantelen. Toch lukte het om vanaf 18-14 nog terug te komen tot 21-20. Daarna was het over en uit. Het was niet toevallig Manenschijn die de set met 25-21 naar het verleden sloeg. Ook set 4 ging verloren, waardoor er een vijfde set moest komen.

En dat werd een spektakelstuk. Lycurgus kwam met 8-6 voor, maar vervolgens met 12-10 achter. Op dat moment zag het er somber uit, maar een servefout en een op de voet van Manenschijn geslagen bal betekende 12-12. Op 14-13 was het eerste matchpoint een feit, maar de voor de serve in het veld gekomen Auke van de Kamp, faalde. Het ging gelijk op tot 19-19. In deze fase stonden Kooistra en Borst op. De aanvoerder bleef koel en scoorde op belangrijke momenten. Bij een 16-15 achterstand maakte hij het enige matchpoint van de thuisploeg ongedaan. Nadat Kooistra zelf matchpoint zes op het bord had gezet was het De Vries die hoog springend bij het net het verlossende punt op de grond ramde.