Lycurgus moeizaam naar bekerfinale; Orion na 2-0 achterstand met 3-2 verslagen

De volleyballers van Abiant Lycurgus kunnen op zondag 18 februari gaan strijden om de tweede prijs van het seizoen. De landskampioen bereikte woensdagavond de bekerfinale. Gemakkelijk ging het niet. In het eigen Alfa-college Sportcentrum kwam de thuisploeg met 2-0 achter in sets tegen Seesing Personeel Orion. Ondanks de 3-2 zege in Doetinchem twee weken geleden dreigde uitschakeling. Zover kwam het niet. Lycurgus rechte de rug en won met 3-2.

Leestijd: 2 minuten

Lycurgus wil het zaterdag afmaken; anders volgt stevige logistieke uitdaging

In de finale is SV Land Taurus uit Houten de tegenstander. De nummer vijf van de Eredivisie versloeg topdivisionist Sliedrecht Sport over twee wedstrijden. De setstanden in de vijfde ontmoeting van het seizoen tussen Lycurgus en Orion waren 24-26, 22-25, 25-22, 25-17 en 15-7. Zo'n 500 toeschouwers zagen een thriller aan zich voorbij trekken, waarbij menigeen na twee sets weinig meer voor de kansen van Abiant Lycurgus gegeven hadden.

'Het liep niet zoals we gehoopt hadden, maar het allerbelangrijkste is, dat we onze rug gerecht hebben en ook steeds beter zijn gaan volleyballen,' aldus coach Arjan Taaij. Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Sander Scheper, Dennis Borst, Erik Mattson en Carlos Mora Sabaté begonnen voortvarend en namen een 12-7 voorsprong in de eerste set. Niets aan de hand leek het, maar vanaf dat moment ging het mis. De foutenlast nam snel toe, serverend was het matig en de energie sloop langzaam uit de ploeg. Een 24-22 achterstand werd nog wel 24-24, maar Joris Marcelis maakte het af.

Vanaf de derde set kwam langzaam de ommekeer. Passend ging het beter en ook serverend was er meer stabiliteit. Dat vertaalde zich ook in een blokkerende opleving. Dat alles bij elkaar maakte dat er weer hoop ontstond op meer dan uitschakeling. Na de 2-0 achterstand had Orion nog maar een set nodig om de 3-2 nederlaag van twee weken geleden helemaal weg te poetsen. Van Schie ging belangrijke punten maken, Lapkov kwam beter door en de gasten konden het hoge niveau niet langer bolwerken. Hierdoor kantelde de wedstrijd. Het niveau van Abiant Lycurgus steeg dusdanig, dat ze baas werden in de wedstrijd.

Nu op naar de eindstrijd. Dat is voor Taaij het allerbelangrijkste. 'De realiteit op dit moment is niet dat het tegen Orion maar zo even gelopen koers is. Ik heb veel vertrouwen en ik denk dat we heel veel dingen ook wel beter kunnen doen dan vandaag. Daar liggen kansen om dat door te bouwen, maar voor nu is finale bereiken gewoon wel prioriteit nummer één.'