Sport

Lycurgus begint aan Champions League avontuur; eerste horde ligt in Kosovo

De volleyballers van Abiant Lycurgus beginnen woensdag aan het eind van de middag aan een nieuw Champions League avontuur. In Kosovo is KV Luboteni uit Ferizaj de tegenstander. Een relatief onbekende ploeg. Ze spelen voor het tweede seizoen op rij Europees en zijn regerend landskampioen. Als deze horde genomen wordt dan wacht het Belgische Maaseik in de volgende voorronde.


Leestijd: 1 minuut

Lycurgus wil het zaterdag afmaken; anders volgt stevige logistieke uitdaging
Lycurgus wil het zaterdag afmaken; anders volgt stevige logistieke uitdaging

Coach Arjan Taaij weet weinig over de tegenstander. Er is slechts één video beschikbaar is om meer te weten te komen over de tegenstander van woensdag. Een wedstrijd van vorig seizoen, waarbij slechts zeven van de twaalf huidige spelers toen in het veld stonden. De wedstrijd begint om 17.00 uur en wordt gespeeld in het Bill Clinton sportpaleis. De hal waar zo'n 2.000 mensen in kunnen is vernoemd naar de voormalige president van de Verenigde Staten. Eind jaren negentig van de vorige eeuw speelde Clinton een belangrijke rol bij het verzelfstandigen van Kosovo.

Deze stap in de geschiedenis is ook in het volleybal in Kosovo bepalend. 'Het is nog een relatief jong land. Je ziet ook veel jonge mensen op straat en het is een land in opbouw. Ook qua volleybal. Kosovo is nog niet eens zo heel lang aangesloten bij de Europese volleybalbond,' vertelt Taaij. Om te vervolgen. ' Ze zijn kampioen, maar wat dat precies inhoudt is de grote vraag.'

De selectie van Luboteni bestaat uit negen Kosovaren. Twee spelers uit Macedonië en een international uit Montenegro, passer-loper Vuk Medenica. Normaal gesproken gaat Abiant Lycurgus uit van eigen kracht en moet het spel van de laatste drie wedstrijden doorgetrokken worden. ' De Champions League is een ander platform en daar wil iedereen presteren. We moeten de kans pakken om door te stoten naar de volgende ronde om naar een volgend niveau te komen.' De wedstrijd begint om 17.00 uur.