Sport

Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit; 4 medailles bij WK in Boedapest

Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens het WK zwemmen in Boedapest voor het eerst sinds de Olympische Spelen in Londen, bijna vijf jaar geleden, weer persoonlijke records gezwommen. Op de vijftig meter vrije slag snelde de Sauwerdse zondagmiddag naar het zilver. Ze realiseerde een tijd van 23.85 seconden. Precies tweetiende seconde sneller dan haar tot zondag beste tijd. Het goud ging in 23.69 seconden naar Sarah Sjöström uit Zweden.


Leestijd: 1 minuut

Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit; 4 medailles bij WK in Boedapest
Kromowidjojo zwemt sneller dan ooit; 4 medailles bij WK in Boedapest

In totaal veroverde Kromowidjojo vier medailles. Tijdens de vijftig meter vlinderslag pakte ze zaterdagavond zilver. Ook op die afstand zwom ze sneller dan ooit. Haar persoonlijk record werd aangescherpt naar 25.38 seconden. Ook op deze afstand was Sjöström de snelste. Verder greep de gouden medaille winnares van de Spelen in Londen brons in de estafette vier keer honderd meter vrije slag. En samen met Ben Schwietert, Kyle Stolk en Femke Heemskerk behaalde 'Kromo' een zilveren medaille veroverd op de vier keer honderd meter vrije slag gemengde estafette.

In totaal dus vier medailles voor Kromowidjojo. Op het koninginnennummer, de honderd meter vrije slag, werd ze vijfde. Het positieve hieraan was dat Kromowidjojo na 2012 voor de tweede keer onder de 53 seconden dook. De 52.78 seconden was maar driehonderdste seconde boven haar pr uit 2012. Tijdens dit WK liet ze zien nog altijd tot de wereldtop te horen op 26-jarige leeftijd. Het vervelende is alleen dat in de afgelopen vijf jaar veel talent is doorgebroken, dat in staat is om nog beduidend sneller te zwemmen dan Kromowidjojo, waardoor het lastig lijkt om echt nog weer een keer voor het goud te kunnen gaan.

Een mooie opsteker is het zeker, omdat de Spelen vorig jaar zeer teleurstellend verliepen. Ze nam toen geen enkele plak mee naar huis. De nieuwe toptijd van Kromowidjojo op bijvoorbeeld de vijftig meter vrij vormde het beste bewijs dat ze helemaal terug is. 'Geweldig', glunderde ze na afloop voor de camera van de NOS. 'Ik heb Sarah natuurlijk voor me, maar ik ben tweede van de wereld geworden. Dat is supergoed. Ik moest onder de 24 seconden zwemmen, dat moet ik al vijf jaar.'