Sport

Jur Vrieling mag naar het EK in Zweden; sprintruiter neemt revanche voor Olympisch drama in Rio

Jur Vrieling mag met zijn paard VDL Glasgow van het Merelsnest naar de Europese kampioenschappen springen in het Zweedse Göteborg. Het EK wordt van 21 tot en met 29 augustus verreden. Een prachtige opsteker voor de Holwierder, die aan het begin van het jaar zelfs even uit het internationale kader van bondscoach Rob Ehrens verdween.  Maar opvallende prestaties met Glasgow hebben de maandag 48-jaar geworden Vrieling weer teruggebracht aan de top.


Leestijd: 1 minuut

Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven
Jur Vrieling strandt in het zicht van de haven

Het is een jaar van uitersten voor Vrieling. Tijdens de Olympische Spelen in Rio kwam hij negatief in het nieuws toen zijn paard VDL Zirocco Blue tot drie keer toe weigerde en Vrieling in beeld nadrukkelijk de zweep hanteerde. Dat alles kwam hem op een hoop negatieve publiciteit te staan. Begin april dit jaar zwaaide Zirocco Blue definitief af voor de wedstrijdsport. Daarmee leek Vrieling op een dood spoor te komen, maar niets is minder waar. In alle rust werd het talent Glasgow opgetraind en met succes. In mei won Vrieling met Glasgow onder het zadel één van de meest prestigieuze grote prijzen; het concours van Rome.

En medio juli speelde Vrieling in het Zweedse Falsterbo een hoofdrol in de landenwedstrijd om de Nations Cup. Door maar liefst drie keer foutloos rond te gaan won Nederland deze wedstrijd. Een belangrijk resultaat in de strijd tegen degradatie uit de groep van beste springlanden. Deze prestaties hebben de bondscoach dusdanig overtuigd dat van twijfel rondom selectie geen enkele twijfel meer was. Een knappe prestatie van Vrieling met Glasgow nadat hij vorig jaar de moeilijkste periode uit zijn loopbaan beleefde.