Sport

Jur Vrieling Groninger sportman van 2014; Arjen Robben krijgt provinciale sportprijs

Jur Vrieling is maandagavond in het Willem Alexander Sportcentrum in Groningen gekozen tot Sportman van Groningen 2014. De springruiter uit Holwierde kende een uitzonderlijk goed jaar en won met zijn paard VDL Bubalu goud op alle grote toernooien. Vrieling kreeg 39 % van de stemmen en liet daarmee atleet Thijmen Kupers en wielrenner Tom-Jelte Slagter achter zich. De Provinciale Sportprijs van 2014 is toegekend aan Arjen Robben en basketbalclub Donar is Sportploeg van het jaar geworden.


Leestijd: 2 minuten

Het Sportgala vond de laatste jaren altijd in MartiniPlaza plaats, maar dat lukte organisator het Huis voor de Sport in 2013 niet meer. De oorzaak was dat het financieel niet meer haalbaar was. Vervolgens hebben de partners van Sportplein Groningen, waaronder de Hanzehogeschool, het Alfa-college en ook het Huis voor de Sport de handen ineen geslagen om het sportgala een doorstart te geven. Dat is gelukt en dat werd door de genomineerden ook zeer gewaardeerd. Vrieling won met de landenploeg goud tijdens het WK in Frankrijk en later in het jaar werd in Barcelona de Nations Cup gewonnen. Daarnaast reed Vrieling met Bubalu nog diverse grote prijzen bij elkaar.

Dat Vrieling gekozen werd tot sportman van Groningen was niet verwonderlijk. Het was voor Vrieling een perfect jaar. Kupers, die afgelopen zondag zijn eerste medaille won op een groot toernooi had zich gehaast om op tijd in Groningen te zijn. Hij pakte brons op de 800 meter en landde met de ploeg om 16 uur op Schiphol. Slagter, is momenteel actief in Parijs-Nice, en liet zich vertegenwoordigen door moeder Greetje. Arjen Robben viel ook in de prijzen. Hij kreeg de Provinciale Sportprijs toegekend. Deze prijs gaat naar een individu of organisatie, die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de provincie Groningen. Robben heeft een uitzonderlijk goed jaar achter de rug en is definitief een toonaangevende wereldvoetballer geworden.

Robben was zelf niet aanwezig en sprak de aanwezigen via een vooraf gemaakt filmpje toe vanuit München. Hij maakte ook nog een statement door aan te geven dat bezuinigen op sport en bewegen iets is wat niet moet gebeuren. De prijs werd in ontvangst genomen door vader Hans. In de strijd om de titel Sportploeg versloeg Donar de basketballers van Groene Uilen en het bobteam van Edwin van Calker. Atlete Danaïd Prinsen uit Winschoten mag zich een jaar lang Sporttalent van Groningen noemen. Prinsen, regerend Nederlands junioren kampioene op de 400 en 800 meter liet golfster Dewi Weber en schaker Jorden van Foreest achter zich.