Sport

Junioren wedstrijd Healthy Ageing Tour sterk bezet; liefst dertig ploegen aan de start

De Healthy Ageing Tour voor junior-vrouwen krijgt begin april maar liefst dertig ploegen aan het vertrek. Het merendeel van deze ploegen komt van over onze landsgrenzen met twaalf nationale teams en zes andere buitenlandse formaties. De Healthy Ageing Tour voor junior-vrouwen vindt van 5 tot en met 8 april plaats. Gestart wordt in Leek met een openingstijdrit. Vervolgens zijn Baflo, Stadskanaal en tenslotte Finsterwolde de start- en aankomstplaatsen van deze ronde, deel uitmakend van de UCI Nations Cup.


Leestijd: 1 minuut

Nog een jaar steun provincie Groningen voor Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANN)
Nog een jaar steun provincie Groningen voor Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANN)

De juniorenkoers maken al een aantal jaren deel uit van wat tot en met vorig jaar de Energiewacht Tour heette. Eyelien Bekkering-De Ruiter is koersdirecteur en zij mag in totaal honderdtwintig rensters begroeten.  Er wordt namelijk gereden met teams van vier rensters. Hierdoor zijn meer landen in staat een team af te vaardigen en krijgen alle mondiale talenten een kans zich te tonen in het Groningse land. Bekkering-De Ruiter: "We vinden het belangrijk voor de ontwikkeling van het vrouwen wielrennen om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk landen aan onze wedstrijd deel kunnen nemen. Op die manier willen we de sport in de breedte versterken."

De organisatie koos er bovendien voor om een proloog aan de etappekoers toe te voegen en de ploegentijdrit – die vorig jaar een belangrijke rol speelde in het eindklassement – te laten vervallen. "Zo komt het accent meer op de individuele rensters te liggen en krijgen we de sterkste renster voorin het eindklassement," meent Bekkering-De Ruiter. De twaalf nationale ploegen zijn Noorwegen, Denemarken, USA, Duitsland, Groot-Brittannië, Slowakije, Zweden, Wales, België, Slovenië, Frankrijk en Oekraïne.

Omdat er ook nog zes buitenlandse regionale ploegen en clubteams mee doen, is het deelnemersveld zeer internationaal te noemen. Het gaat om twee ploegen uit Italië (Team Wilier-Breganze en Gruppo Sportivo-Mendelspeck), twee formaties uit België (Lares Waowdeals en Forza Fortuna), het Duitse Team Mangertseder en de Britse ploeg British Cycling Academy. Het nationale component komt van de twaalf Nederlandse ploegen: Regioteam Zuid-Holland, WRV Jan van Arckel, Team Drenthe, Restore, WV Volendam, HRTC Hoorn, NWV Groningen, District Oost, KWC Kampen, Beet-It, Westland Wil Vooruit en WV Breda.