Sport

Jansien van Dijk boekt succes met geslaagde crowdfunding; aanschaf laserpistool mogelijk geworden

Het venijn zat in de staart, maar het is moderne vijfkampster Jansien van Dijk uit Groningen gelukt om meer dan 4.500 euro bij elkaar te krijgen door een crowdfundingcampagne. De belangrijkste reden was dat met ingang van volgend jaar bij het onderdeel schieten een laserpistool gebruikt wordt in plaats van een luchtpistool. Als de actie niet gelukt was dan was deelname aan internationale wedstrijden een stuk moeilijker geworden en waren de Olympische Spelen van Rio in 2016 uit het zicht geraakt.


Leestijd: 1 minuut

De 25-jarige Van Dijk heeft ook geen steun van de bond, omdat het een hele kleine sport is. De vijfkamp is ondergebracht bij de schietbond. De andere onderdelen zijn zwemmen, paardrijden, schermen en hardlopen. Van Dijk is van oorsprong een triatlete en is bij de vijfkamp verzeild geraakt. Met de ruim 4.500 euro kan ze ook kosten die ze maakt met deelname aan internationale wedstrijden financieren. De crowdfunding startte op 12 oktober en mag op de site www.wijzijnsport.nl maximaal zes weken duren. In eerste instantie leek het er niet op dat het zou gaan lukken, maar de nodige publiciteit bracht redding. Ze was te gast bij Radio Noord, liep begin november rond op de Promotiedagen in Martiniplaza en vorige week stond er nog een artikel in het Dagblad van het Noorden. Op haar verjaardag, 20 november, kwam meer dan 2.000 euro binnen en dat was doorslaggevend.

De adder onder het gras was dat als niet minimaal tachtig procent van het beoogde bedrag binnen zou komen de sponsoren hun geld terug zouden krijgen. Op haar website kan Van Dijk haar geluk niet op: "Dankzij vrienden, familie, sponsoren en ook veel onbekende sportliefhebbers heb ik 102 procent gehaald, wat uitkomt op een bedrag van 4.615 euro In het begin liep de campagne wat moeizaam, ondanks veel inspanningen. In één dag is er ruim 2000 euro bij gekomen, ongelofelijk. Wat veel verjaardagscadeautjes! Iedere keer als ik mijn browser vernieuwde was er een donatie bij, van vrienden, onverwachte sponsoren en sportliefhebbers die mijn verhaal in de krant hadden gelezen. Voor ik het wist stond de teller op honderd procent en liep deze zelfs door tot 102 procent. Bij deze wil ik alle donateurs nogmaals heel erg bedanken! Dankzij jullie kan ik nu een volgende stap maken in de moderne vijfkamp."