Het is Europees alweer voorbij voor FC Groningen; 2-1 nederlaag tegen Aberdeen zorgt voor uitschakeling

Alle voortekenen leken zo positief. FC Groningen speelde een week geleden in Aberdeen 0-0 en dat leek een ideale uitgangspositie om het in de eigen Euroborg af te maken. Om vervolgens de degens te kruisen met het Spaanse Real Sociedad. Maar zover komt het niet. De groenwitten verloren met 2-1 van de Schotten en zijn daardoor in de tweede voorronde van Europa League uitgeschakeld. Vanaf nu kan het vizier op de competitie. Te beginnen op 10 augustus met een uitwedstrijd in Deventer bij Go Ahead Eagles.

Leestijd: 2 minuten

De ruim 21.000 toeschouwers namen vooraf eerst een indrukwekkende minuut stilte in acht als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp MH17. Vervolgens ontspon zich een hele aantrekkelijke beginfase, waarin FC Groningen een paar goede kansen kreeg. Eerst werd in de vijfde minuut een kopbal van Johan Kappelhof, na een hoekschop, van de lijn gehaald en drie minuten later kreeg Filip Kostic dé kans om de score te openen. De aanvaller verscheen alleen voor het doel van Jamie Langfield, maar hij schoot ongeïnspireerd naast. Vervolgens ging de wedstrijd toch op slot en voltrok zich een beduidend minder fraai schouwspel dan in de beginfase. Bovendien ontbrak de echte Europa Cup sfeer.

Achteraf gezien werd het duel in een tijdsbestek van zeven minuten beslist. In de 25e minuut ging Eric Botteghin in de fout. Hij stak zijn been uit en Jonny Hases viel er gretig overheen, waardoor de Poolse scheidsrechter Stefánski weinig anders kon doen dan naar de stip wijzen. Adam Rooney had hier geen moeite mee; 0-1. Zeven minuten later kon dezelfde Rooney zo wegdraaien uit de rug van Botteghin. Hij lepelde de bal over Sergio Padt op de lat en vervolgens kon Niall McGinn de bal zo in een leeg doel schuiven; 0-2. Het was voor de wedstrijd leuk dat Maikel Kieftenbeld op slag van rust van dichtbij de 1-2 binnen kon koppen. Daardoor ontstond er weer geloof en hoop voor de tweede helft.

Met het inbrengen van Michael de Leeuw en Jarchinio Antonia ging trainer Erwin van de Looi alles of niks spelen. Aberdeen werd onder druk gezet en kwamen ook mogelijkheden. De grootste was voor De Leeuw na ruim een uur spelen. Hij kwam van dichtbij één op één met Langfield, maar de doelman kon de inzet met zijn rechtervoet keren. Dat had de 2-2 moeten zijn, waarna FC Groningen het steeds moeilijker kreeg. Met de moed der wanhoop werden de ballen naar voren gepompt in de hoop dat er een keer iets goed zou vallen. De Schotten toonden zich een stugge tegenstander die verdedigen tot kunst hadden verhefen. De thuisploeg oogde steeds machtelozer en verder dan een paar schoten van Tjarron Chery en Botteghin kwam het niet.

Daarmee is het Europese avontuur alweer voorbij en dat is buitengewoon zuur in de wetenschap dat ze hier een heel seizoen voor gestreden hebben en het dan in 180 minuten in rook op zien gaan. Maar ook dat is voetbal.