Sport

Henk Veldmate manager technische zaken af bij FC Groningen; om een nieuwe structuur mogelijk te maken

Henk Veldmate krijgt een andere functie bij FC Groningen en de club gaat op zoek naar een nieuwe manager technische zaken. Veldmate treedt na gezamenlijk overleg terug uit zijn functie, maar blijft wel verbonden aan FC Groningen. De 57-jarige Veldmate wordt na de benoeming van de nieuwe man in Euroborg hoofd scouting bij de club, waar hij al sinds 1998 de technische leiding voert.


Leestijd: 2 minuten

Veldmate wordt niet alleen hoofd scouting bij de club, hij gaat zich ook specifiek concentreren op de begeleiding van jonge talentvolle spelers, die de laatste stap naar de eerste selectie gaan maken. Daarnaast wenst FC Groningen  nadrukkelijk gebruik te blijven maken van de kennis en knowhow van Veldmate en zijn uitgebreide en gedegen nationale en internationale netwerk binnen de voetballerij. Om deze redenen wordt van de nieuw aan te stellen technisch manager verwacht dat hij nauw en coöperatief gaat samenwerken met Veldmate. Algemeen directeur Hans Nijland zegt daarover: “Dat moet een ijzersterk duo gaan worden.”

Veldmate laat weten dat de inhoud van de functie van technisch manager de laatste jaren sterk is veranderd en dat hij zich hierdoor steeds minder op z’n plaats voelde. “Ik ben meer een man van de praktijk. Moet bij wedstrijden zijn, spelers bekijken en beoordelen, op de velden langs de lijn en in contact met spelers staan. Dat kwam er steeds minder van. Daarover zijn we binnen de club met elkaar in gesprek gegaan en zijn we tot de conclusie gekomen dat ik op deze manier niet volledig in mijn kracht kom. Ik acht daarom iemand anders beter geschikt leiding te geven aan de beleidszaken, die er bij FC Groningen liggen.”

Vorig seizoen stond het functioneren van Veldmate ook al ter discussie. Destijds werd een technisch platform in het leven geroepen. Dit platform zal ook bij de aanstelling van de nieuwe technisch manager overeind blijven en Veldmate zal er eveneens zitting in blijven houden. Daarnaast zullen hoofdtrainer Erwin van de Looi en diens assistent Dick Lukkien en hoofd jeugdopleiding Peter Jeltema onderdeel uitmaken van het technisch platform. Jurrie Koolhof, die nu hoofd scouting is, wordt coördinator van de scouting. De 54-jarige voormalige spits is sinds 1 februari 2009 als scout bij FC Groningen werkzaam. FC Groningen start een open sollicitatie om de ontstane vacature te vervullen.