Sport

Healthy Ageing Tour van start; voor het eerst een etappe in Friesland

Het is inmiddels een traditie. In de eerste week van april rijdt de top van het mondiale vrouwenwielrennen in de provincie Groningen. Wat eerst de Energiewacht Tour heette, gaat sinds vorig jaar door het leven als de Healthy Ageing Tour. 115 rensters uit twintig landen werden dinsdagavond tijdens de kick-off avond in MartiniPlaza voorgesteld. Het wielerevenement maakt dit jaar voor het eerst een uitstapje naar Friesland. De eerste etappe, een tijdrit van 8 kilometer, wordt verreden in en rond Heerenveen.


Leestijd: 1 minuut

Nog een jaar steun provincie Groningen voor Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANN)
Nog een jaar steun provincie Groningen voor Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANN)

Het grootste uithangbord is de succesvolle formatie van Boels Dolmans met wereldkampioene Chantal Blaak, Olympisch kampioene Anna van der Breggen en de leidster in de World Tour Amy Pieters. Van der Breggen won afgelopen zondag zeer overtuigend na een solo van 25 kilometer de Ronde van Vlaanderen. Topsprinter Kirsten Wild is recordhoudster qua aantal etappezeges in de historie van het evenement. Wild, begin maart drievoudig wereldkampioene op de baan in Apeldoorn, is ook van de partij. Ze wil ongetwijfeld minimaal één ritzege aan het totaal van tien toevoegen. Julia Soek uit Den Ham is recordhoudster qua aantal deelnames. Ze reed het evenement al zeven keer uit.

Na de tijdrit in Heerenveen staat donderdag de etappe Grootegast-Grootegast op het programma. Vrijdag begint met een ochtendetappe met start en finish in Winschoten. 's Middags volgt een ploegentijdrit in Stadskanaal en omgeving. Zaterdag volgt de koninginnenrit met start en finish in Winsum. De rensters krijgen dan ruim 140 kilometer voor de kiezen over het Hogeland. De Healthy Ageing Tour wordt zondag afgesloten met een groot criterium door de stad Groningen met start en finish op de Vismarkt.