Sport

FC Groningen ziet Kieftenbeld definitief vertrekken; aanvoerder tekent voor drie jaar in Birmingham

Het is onverwacht, maar wel definitief. FC Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld vertrekt naar Engeland. Maandag tekende Kieftenbeld na de medische keuring een contract wat hem voor drie jaar verbindt aan Birmingham City. Een club uitkomend in de Championship, het tweede niveau in Engeland. Vanwege een gelimiteerde transfersom ontvangt FC Groningen slechts een bedrag van 250.000 euro voor de speler wiens contract nog tot medio 2016 doorliep.


Leestijd: 1 minuut

Kieftenbeld had dit bedrag vorig jaar op laten nemen in het contract waarmee hij toen zijn verblijf in Groningen met twee jaar verlengde. Volgens algemeen directeur Hans Nijland had Kieftenbeld anders niet bijgetekend. De aanvoerder speelde 171 officiële wedstrijden voor de FC, waarin hij vier keer scoorde. In het seizoen 2011/2012 werd de middenvelder door de supporters verkozen tot 'Speler van het Jaar'. Manager technische zaken Peter Jeltema laat op de site van FC Groningen weten het vertrek niet te hebben zien aankomen: "We staan aan de vooravond van de strijd om de Johan Cruijff Schaal en over twee weken begint de competitie. In die fase wil je zeker niet je aanvoerder verliezen. Aan de andere kant weet je dat het zo werkt en het transferwindow is nog tot 1 september geopend. Dat biedt ons dus op onze beurt nog mogelijkheden om ons weer te versterken.”

Ook buiten het veld had Kieftenbeld een belangrijke rol bij de club, zo laat Jeltema weten. “Hij nam het voortouw in de onderlinge binding van de spelersgroep én spande zich geheel belangeloos en vrijblijvend in voor tal van activiteiten binnen en buiten de club. Vooral ook op maatschappelijk vlak. Zijn nominatie voor de titel ‘Maatschappelijk Speler Eredivisie 2015’ is meer dan logisch en terecht.” Zo verliest FC Groningen een speler die van verbindende waarde was in de selectie. Dat is misschien nog wel moeilijker vervangbaar dan de voetballende erfenis die Kieftenbeld achterlaat.