FC Groningen worstelt met zichzelf; slecht spel levert in Euroborg slechts 1-1 op tegen Excelsior

FC Groningen zit in een lastige fase. De elf van trainer Erwin van de Looi slagen er momenteel niet in om aanvaardvaar voetbal op de mat te leggen. In de thuiswedstrijd tegen Excelsior kwam de FC niet verder dan 1-1 en daar was het publiek duidelijk niet tevreden mee getuige het fluitconcert na het laatste fluitsignaal. Een eigen doelpunt van Maikel Kieftenbeld na ruim een kwartier spelen zorgde voor een achterstand en kort voor rust maakte Eric Botteghin de gelijkmaker. FC Groningen staat elfde in de Eredivisie met 13 punten uit 9 wedstrijden.

Leestijd: 2 minuten

Na een eerste proef in de anderhalve week geleden met 1-1 gelijkgespeelde oefenwedstrijd tegen Rot Weiss Erfurt stuurde Van der Looi zijn ploeg in een 4-4-2 formatie het veld in in plaats van 4-3-3. Hierdoor verscheen Michael de Leeuw naast Danny Hoesen in de spits. Veel maakte het allemaal niet uit, want de uitvoering was onder de maat. Het begin was nog bemoedigend. De thuisploeg slaagde erin om druk te zetten en Nick van der Velden kreeg in de veertiende minuut een behoorlijke kans, maar doelman Gino Coutinho bracht redding. Twee minuten later was het aan de andere kant raak. De gasten konden makkelijk doorkomen over de rechterkant en de Groninger defensie kreeg de bal niet weg. Een voorzet vanaf links kwam via het hoofd van Hans Hateboer op de kruin van Kieftenbeld en via de binnenkant van de paal verdween de bal in het doel; 0-1.

Een curieus doelpunt, maar het telde wel. De FC kreeg hier een tik van, want van het veelbelovende begin was niks meer over. Er zat plots veel zand in de machine wat slordig veldspel tot gevolg had. Bovendien konden de spelers elkaar slecht vinden, waardoor van positiespel amper sprake was. Nadat de ronduit slecht spelende Tjaronn Chery nog een kans op de gelijkmaker had laten liggen, was het kort voor rust toch raak. Een vrije trap belandde voor de voeten van Botteghin en in twee instanties schoof de centrale verdediger de bal binnen; 1-1. Tekend voor het gebrek aan dadendrang was misschien wel dat de groenwitten hun eerste hoekschop pas in de extra tijd van het eerste bedrijf kregen.

Na de pauze werd het zo mogelijk nog armoediger. Elke logica in het spel leek te ontbreken, waardoor de fouten zich opstapelden en het aantal keren balverlies legio was. Pas een kwartier voor tijd kwam er met het inbrengen van Minoun Mahi een beetje vuur in het spel. Na een blessure maakte hij zijn debuut voor het thuispubliek en dat deed hij niet onverdienstelijk. De meest opmerkelijke aktie van de dag kwam op naam van Nick van der Velden. De speler, die geen schim meer is van vorig seizoen, ging in de 64e minuut bij een aanname de bal een keer of vier hooghouden voordat hij tot een voorzet kwam. Dat viel totaal verkeerd bij het publiek en werd gezien als arrogantie. Ruim tien minuten voor tijd werd de middenvelder onder luid applaus gewisseld. Pas in de laatste tien minuten kwam er enige dreiging. Mahi was hier twee keer bij betrokken en ook een andere invaller Jarchino Antonia deed van zich spreken.

Het was echter onvoldoende om aanspraak te kunnen maken op de winst. Daarvoor was het spelniveau te pover en dwong FC Groningen te weinig af. De vraag is nu hoe het verder moet? De ploeg heeft een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor de vorm bij de meeste spelers ver te zoeken is. Misschien helpt een overwinning? Aanstaande zaterdag is in de uitwedstrijd tegen AZ in Alkmaar de eerste gelegenheid hiervoor.