FC Groningen wint vrij eenvoudig van Cambuur; De Leeuw en Idrissi de doelpuntenmakers

Groots en meeslepend was het zeker niet zondagmiddag in Stadion Euroborg daarvoor was het niveau van de wedstrijd te laag, maar FC Groningen was niet minder blij met de 2-0 zege op sc Cambuur. Door de winst stijgt de FC naar de zevende plaats in de Eredivisie met 34 punten uit 22 wedstrijden. De achterstand op nummer vier Feyenoord bedraagt nog maar twee punten. Na ruim tien minuten opende Michael de Leeuw de score en een kwartier voor tijd besliste Oussama Idrissi het duel met een mooi schot in de korte hoek.

Leestijd: 3 minuten

‘Michael de Leeuw kiest voor nieuw avontuur bij een andere club’

Het was de vijfde keer dat Idrissi in mocht vallen en hij kon dat opsieren met een fraaie treffer. De begin dit seizoen van Jong Feyenoord overgekomen speler kwam in de 63e minuut in het veld. Hij verving Danny Hoesen, die op zijn beurt weer speelde omdat Alexander Sørloth nog teveel hinder ondervond van zijn gebroken hand. De bijna 20-jarige Idrissi speelde fris en met durf. Precies wat de ploeg in de tweede helft nodig had. Na een redelijke eerste helft met aardig wat kansen verliep het na de pauze beduidend stroever. Idrissi kreeg in de 69e minuut zijn eerste mogelijkheid, maar schoot van ruim twintig meter naast. Vijf minuten later was er een snelle uitval die via Simon Tibbling en Brian Linssen bij Idrissi uitkwam, maar hij kreeg de bal tegen de knie waardoor de uitkomende Leonard Nienhuis kon pareren. Een kwartier voor tijd kreeg Idrissi, bijna een copy van de situatie in de 69e minuut, ruimte om uit te halen en dat deed hij in de korte hoek met een ferme knal; 2-0. Zijn eerste doelpunt in het eerste elftal van FC Groningen en de beslissing in de wedstrijd.

Eindelijk want vooral voor de pauze had de ploeg van trainer Erwin van de Looi alle gelegenheid gehad om royaal afstand te nemen van de Friezen. Vooral over de rechterkant hadden de groenwitten vrij spel. Rechtsback Hans Hateboer kon zich met zijn rushes uitleven. De openingstreffer kwam ook aan de rechterkant tot stand. Hoesen speelde de bal vrij en vond Linssen, die vervolgens zijn tegenstander knap uitspeelde en zoals zo vaak stond De Leeuw op de juiste plek om van dichtbij binnen te schieten; 1-0. Zijn zesde treffer van het seizoen wat hem nu alleen topscorer maakt. Van De Leeuw werd in de rest van de wedstrijd verder weinig vernomen. Hateboer was zowel in de achttiende als 33e minuut betrokken bij fraaie aanvallen. De eerste lage voorzet ging aan de buitenspel staande De Leeuw voorbij en bij de tweede gelegenheid bracht Nienhuis met de voet redding op een inzet van Hoesen.

Cambuur kon daar weinig tegenover zetten, maar toch kreeg de ploeg van trainer Henk de Jong mogelijkheden om te scoren. Dat was deels te wijten aan weifelend optreden van FC Groningen-spelers. Zo kopte Hedwiges Maduro de bal in de 31e minuut in eigen strafschopgebied pardoes voor de voeten van Sander van de Streek, maar hij schoot van dichtbij naast. De gasten kregen vooral mogelijkheden van afstand, maar als Rai Vloet in de 50e minuut scherper was geweest had het toen zomaar 1-1 kunnen staan. In de slotfase kreeg invaller Valmir Berisha een kans na matig optreden van Etiënne Reijnen en aanvoerder Rasmus Lindgren. Het had overigens ook nog 3-0 kunnen worden. Invaller Jarchinio Antonia knalde de bal van dichtbij tegen het hoofd van Marvin Peersman, waardoor het slechts een hoekschop werd. Daaruit kopte Reijnen naast.

Al met al nuttige punten voor FC Groningen, maar het spelniveau stond in schril contrast met de 3-1 zege in Zwolle vorige week. Vooral het middenveldspel bleef achterwege, waardoor een echt overwicht uit bleef. Bovendien drukte Groningen na de vroege 1-0 ook niet echt door. Komende zondag volgt een nieuwe uitdaging als Ajax naar Groningen komt. Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Eric Botteghin en De Leeuw. De aftrap is zondag om 12.30 uur.