FC Groningen wint eindelijk weer op vreemde bodem; eerste uitzege sinds mei dit jaar

Op 17 mei 2015 won FC Groningen voor het laatst op vreemde bodem. De afsluitende wedstrijd van de competitie in Breda werd met 5-4 gewonnen van NAC. Sindsdien wou het niet echt vlotten. Zowel in de competitie, Europees en in de strijd om de Supercup werd niet gewonnen. Zeven nederlagen en drie gelijke spelen was de oogst in tien wedstrijden. Afgelopen zaterdag werd de ban eindelijk doorbroken dankzij een 2-1 overwinning in Doetinchem. Hekkensluiter De Graafschap was het slachtoffer.

Leestijd: 2 minuten

Finale Gezond Scoren 2016; FC Groningen sluit gezondheidsproject af

Echt eenvoudig ging het allemaal niet, maar winnen is over het algemeen het beste medicijn om het vertrouwen verder te vergroten. Met name in de eerste helft kreeg de thuisploeg een aantal goede kansen. Lorenzo Burnet en Michael de Leeuw moesten zelfs redding brengen op de doellijn. Van de Superboeren was bekend dat ze gaandeweg het seizoen met opportunistisch spel in de eigen Vijverberg voor steeds meer gevaar kunnen zorgen. Dat ondervond PSV recent door maar ternauwernood met een 5-3 overwinning terug te gaan naar Eindhoven. FC Groningen speelde afwachtend en had geen grip op het middenveld, waardoor de druk op de achterste lijn snel toenam. De ploeg van coach Erwin van de Looi gokte op de counter en kreeg een paar dotten van kansen. Zo miste Jesper Drost voor een leeg doel al moet wel gezegd worden dat er een vervelende stuit in de bal zat.

Kort voor rust, na een fase waarin De Graafschap de regie had, viel de openingstreffer. Drost legde een hoge bal perfect terug op Albert Rusnák die met een volley heerlijk raak kon schieten; 0-1. Vervolgens liet de tweede treffer relatief lang op zich wachten, maar de schoonheid was er niet minder om. Na bijna zeventig minuten spelen zocht Simon Tibbling in de diepte De Leeuw en de aanvoerder kapte tot twee keer toe Ted van de Pavert uit om de bal vervolgens over doelman Hidde Jurjus in de verre hoek te plaatsen; 0-2. Een plaatje van een doelpunt, waarbij De Leeuw alles goed deed. Hij bleef rustig, had oog voor de situatie en drukte perfect af. Dat het vervolgens toch nog lastig werd had deels te maken met een ongelukkige handsbal in het strafschopgebied van Kasper Larsen. De Deen kon nergens heen met zijn arm toen de bal er tegenaan vloog.

De benutte strafschop door Kabasele zorgde voor nieuwe hoop bij de thuisploeg. FC Groningen slaagde er niet in om het duel gecontroleerd uit te spelen en moest De Graafschap echt van zich af houden. Uiteindelijk werd de zege uit de brand gesleept en was de eerste uitzege sinds lange tijd een feit. Met 21 punten uit dertien duels staat FC Groningen achtste in de Eredivisie. Komende donderdag wacht in het kader van de Europa League de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille en zondagmiddag is voor de competitie ADO Den Haag te gast in stadion Euroborg.