FC Groningen speelt weer gelijk; 1-1 tegen Vitesse al de derde puntendeling op rij in Euroborg

FC Groningen heeft aan het thuisduel tegen Vitesse een punt overgehouden. Na negentig minuten stond er een 1-1 gelijkspel op het bord. Recent stond tegen PSV en sc Heerenveen dezelfde stand op het bord. Vlak voor rust kwam Groningen op achterstand door een doelpunt van Betrand Traoré. Na een uur tekende Tjaronn Chery voor de gelijkmaker. FC Groningen staat na zestien wedstrijden achtste in de Eredivisie met 23 punten.

Leestijd: 2 minuten

De wedstrijd had heel anders kunnen lopen als Mimoun Mahi, die voor het eerst in de basis stond, in de eerste twintig minuten iets meer scherpte aan de dag had gelegd. Zowel in de vierde als twaalfde minuut kreeg Mahi twee open kansen alleen voor doelman Elroy Room. De aanvaller liet daarmee zien dat prima invalbeurten nog iets anders zijn dan spelen vanaf de eerste minuut. Na de goede openingsfase nam Vitesse langzaam het heft in handen vooral ook omdat de gasten gemakkelijker voetbalden en technisch vaardiger waren. De thuisploeg had veel te snel balverlies in een stadion waar het aantal lege stoelen erg talrijk was. Nog geen 19.000 supporters hadden een plek gevonden in Euroborg en dat moet voor een competitiewedstrijd één van de slechtst bezochte wedstrijden geweest zijn. Het duel was onderhoudend, maar de vonken spatten er zeker niet vanaf.

De tweede treffer bleef daardoor uit, waarna het in de 61e minuut raak was. Mahi pikte de bal op en schoot verrassend en hard op het doel. Room was verrast en kreeg de bal niet klem. Chery kwam ingelopen en won het duel van Kelvin Leerdam om de bal. Uiteindelijk caremboleerde de bal over de doellijn dankzij de nummer tien van FC Groningen; 1-1. In de laatste tien minuten kregen beide ploegen nog een grote kans. Eerst speelde Botteghin tekort terug op Padt, waarna invaller Zakaria Labyad overschoot. Diep in de extra tijd leek een halve omhaal van Kieftenbeld voor de winnende treffer te zorgen, maar Guram Kashia bracht redding op de doellijn. Zo bleef de FC ook in de achtste thuiswedstrijd van het seizoen ongeslagen, waarvan de laatste drie dus steeds 1-1 gespeeld werd. Komende woensdag kan FC Groningen zich bij de laatste acht spelen in de strijd om de KNVB-beker door in Euroborg eerstedivisionist FC Volendam te verslaan. Zaterdag wordt in Dordrecht de eerste helft van de competitie afgesloten met een uitduel tegen hekkensluiter FC Dordrecht.

Wat in het spel van Groningen opviel was dat eigenlijk geen enkele aanval over de linkerkant gezocht werd. De drang om over rechts te gaan was er voortdurend. De oorzaak was dat Chery over het veld zwierf en zelden links te vinden was. Linksback Yoëll van Nieff beperkte zich tot zijn verdedigende taken waardoor er heel veel ruimte overbleef. Daar had de openingstreffer niets mee te maken. Martijn van der Laan ging in de fout. Hij stapte bij een verdedigende actie te gretig in, waardoor Traoré ruimte kreeg om uit te halen op de rand van het strafschopgebied; 0-1. Dat was drie minuten voor rust. Daarna kreeg Chery nog een kans op de gelijkmaker, maar hij joeg de bal via Room over. Aan het begin van de tweede helft dreigde Vitesse de overhand te krijgen. Mede door een aantal keren balverlies van Maikel Kieftenbeld kreeg de ploeg van trainer Peter Bosz kansen, waarbij doelman Sergio Padt ook reddend op kon treden.