Sport

FC Groningen speelt belangrijkste wedstrijd van het seizoen; Vitesse volgende horde richting bekerfinale

FC Groningen heeft woensdagavond een ideale kans om zich te plaatsen voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. In de eigen Euroborg is Vitesse de tegenstander. In december troffen beide ploegen elkaar voor de competitie in Groningen. Toen werd het 1-1. De wedstrijd is overigens nog niet uitverkocht. Bij het stadion gaan de kassa's om 19.15 open. De aftrap is om 20.45 uur. PEC Zwolle en FC Twente plaatsten zich dinsdagavond al voor de halve finale. Daar komt de winnaar van Roda JC – Excelsior nog bij.


Leestijd: 1 minuut

De loting voor de halve finale wordt na afloop van FC Groningen – Vitesse verricht. Dat wordt pas echt de moeite waard als de ploeg van trainer Erwin van de Looi Vitesse van zich af kan schudden. De Arnhemmers verloren afgelopen zaterdag kansloos met 4-1 in Heerenveen. De FC bleef thuis steken op 2-2 tegen FC Utrecht. Groningen moet het hebben van het thuisvoordeel, want tijdens de thuiswedstrijd in december bleek dat Vitesse voetballend de betere was. Overigens heeft Groningen sindsdien Albert Rusnak en Simon Tibbling erbij gekregen, wat het voetballend vermogen ten goede is gekomen. Vitesse won in de vorige ronde met maar liefst 4-0 bij Ajax.

Lorenzo Burnet viel tegen Utrecht geblesseerd uit en is onvoldoende hersteld van een enkelblessure. Yoëll van Nieff is zijn vervanger. Ook Danny Hoesen start na de winterstop voor het eerst in de basis. Dat gaat ten koste van Jarchinio Antonia, die tegen Ajax en Utrecht vanaf minuut één speelde. Op de site van FC Groningen is Van der Looi helder over de bedoelingen: “We hebben onszelf goed voorbereid en weten waar de kansen liggen. Het is lang geleden dat we in de beker zo ver kunnen komen en dat willen we dit seizoen zo lang mogelijk volhouden. We hebben het de laatste tijd qua uitslagen aardig gedaan tegen Vitesse, maar moesten er altijd keihard voor knokken om die resultaten te behalen. Dat zal morgenavond niet anders zijn, maar daar hebben we ontzettend veel zin in!”

Beide ploegen troffen elkaar twee keer eerder in het bekertoernooi. Op 14 januari 1990 was Vitesse op, toen nog, Nieuw-Monnikenhuize met 1-0 te sterk en op 28 oktober 2009 zegevierde de FC in Gelredome met 5-1. De doelpuntenmakers waren destijds Thomas Enevoldsen, Leandro Bacuna, Fredrik Stenman, Andreas Granqvist en Goran Lovre.