Sport

FC Groningen scoort financieel in transferperiode; selectie is wel uitgekleed

De transferwindow is gesloten. Tijd om de balans op te maken bij FC Groningen. Dan is de conclusie dat de FC in financiële zin meer dan goed geboerd heeft, maar dit is wel ten koste gegaan van de selectie. De directie werkt dit seizoen met een begrotingstekort van 2,3 miljoen euro. Hiervoor zou normaal gesproken de eigen vermogen reserve voor aangesproken moeten worden, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Dankzij transfers van oud-spelers rinkelde de kassa regelmatig de afgelopen periode.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan
FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Het begon eind december met de transfer van Virgil van Dijk naar Liverpool. Hiervoor toucheerde Groningen nog een doorverkoop percentage van ongeveer 850.000 euro. Vervolgens werd medio januari Oussama Idrissi verkocht aan AZ. De Alkmaarders moeten hiervoor ruim 2.3 miljoen euro overmaken. Als klap op de vuurpijl kwam woensdag de transfer van Alexander Sørloth tot stand. De Noor mislukte volledig in Groningen en werd aan het begin van dit seizoen verkocht aan het Deense FC Midtjyland voor 450.000 euro. Bij de club uit Herning begon de spits direct te scoren. In 26 duels haalde Sørloth 15 keer de trekker over. Bij Groningen produceerde hij zes treffers in bijna 40 duels.

Zijn prestatie bleef niet onopgemerkt. Sørloth vertrekt per direct naar Crystal Palace in de Premier League. De Britten betalen ruim tien miljoen euro. Van dit bedrag kan algemeen directeur nog een miljoen euro tegemoet zien, vanwege een bedongen doorverkooppercentage. Voeg hierbij ook nog het vertrek van Ruben Jenssen (FC Kaiserslautern), Todd Cane (Chelsea) en Etiënne Reijnen (Maccabi Haiffa), waardoor de salariskosten dalen, en er ontstaat een gunstig financieel plaatje. Dat zal de controller van de club prima uitkomen, maar wat er sportief gebeurd is maar zeer de vraag. De 19-jarige Deyovaisio Zeefuik is voor de rest van het seizoen van Ajax gehuurd. FC Groningen heeft het eerste recht op koop van de vleugelverdediger bedongen. Zeefuik is de enige versterking.

Feit is dat Groningen dertiende staat in de Eredivisie met 22 punten uit 20 wedstrijden en het is maar zeer de vraag of het sportieve perspectief veel plaatsen hoger is.