FC Groningen naar laatste acht KNVB-beker; FC Volendam in Euroborg met 3-0 aan de kant gezet

FC Groningen heeft voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. Dat gebeurde woensdagavond door in Euroborg eerstedivisionist FC Volendam met 3-0 te verslaan. Op slag van rust maakte Mimoun Mahi de openingstreffer. Twintig minuten voor tijd maakte invaller Nick van der Velden vanaf de penaltystip de 2-0. Michael de Leeuw tekende een minuut  voor tijd voor het hoogtepunt van de wedstrijd door op schitterende wijze de eindstand op het bord te schieten.

Leestijd: 2 minuten

Het was voor De Leeuw zijn veertiende treffer van het seizoen in achttien wedstrijden. De aanvallende middenvelder had zich gedurende de wedstrijd nog nauwelijks laten zien, maar dat maakte hij in de 89e minuut helemaal goed. Een voorzet vanaf rechts ging over doelman Theo Zwarthoed heen, waarna De Leeuw de bal op kon pikken. Hij had voor de inlopende Tjaronn Chery kunnen kiezen, maar koos voor de moeilijkste optie door de bal in de verre rechterhoek te draaien met een fraaie boog. Daar wilden de ruim 8.000 toeschouwers de handen nog wel even voor op elkaar brengen om vrij snel daarna met een positief gevoel Euroborg te verlaten. FC Groningen kwam geen moment in de problemen tegen Volendam, maar had aanvankelijk moeite om de tegenstander over de knie te leggen.

Pas op slag kwam er enige tekening in de strijd. Danny Hoesen en Chery hadden al mogelijkheden laten liggen en de mogelijkheid die Mahi kreeg leek ook niet direct doelpuntwaardig, maar het werd wel een treffer. Mahi schoot de bal na een geslaagde individuele actie tussen de eerste paal en Zwarthoed binnen; 1-0. Een bekeken treffer, waaruit het inzicht van Mahi bleek. Zijn eerste doelpunt in dienst van FC Groningen. Na een 1-0 ruststand begon de ploeg van coach Erwin van de Looi aan het begin van de tweede helft onstuimig, maar wist dat niet in doelpunten uit te drukken. De score werd pas twintig minuten voor tijd verdubbeld. Weer was Mahi betrokken bij de aanleiding. Een ogenschijnlijk onschuldige hoekschop werd door de aanvaller opgepikt, waarna hij aangetikt werd net binnen het strafschopgebied. Invaller Van der Velden had geen moeite om de elfmetertrap binnen te schuiven; 2-0.

Daarmee was de wedstrijd beslist. Volendam vormde nooit een serieus obstakel en raakte in de loop van de tweede helft ook vermoeid. Het sluitstuk van De Leeuw was passend. FC Groningen was na FC Twente, PEC Zwolle, SC Cambuur en AZ de vijfde ploeg die zich plaatste voor de kwartfinales. Donderdag worden Ajax-Vitesse en Excelsior-NAC Breda gespeeld en op 20 januari volgend jaar is het duel Roda JC – PSV nog gepland. De kans is dus erg groot dat FC Groningen eind januari een ploeg uit de Eredivisie treft. De loting is donderdagavond. FC Groningen sluit het voetbaljaar zondagmiddag af met een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht.