Sport

Nederlaag in Utrecht doet vertrouwen FC Groningen geen goed; met reeks van zeven wedstrijden in 21 dagen voor de boeg

Het was weer heel pover wat FC Groningen zaterdagavond op de mat legde in Stadion Galgenwaard in Utrecht. De FC verloor kansloos met 2-0 en mocht blij zijn dat het bij twee tegentreffers bleef. Het had ook zomaar 5 of 6-0 kunnen worden. Na een half uurtje opende Bart Ramselaar de score. Pas in de extra tijd van de tweede helft besliste uitgerekend oud-FC Groningen speler Timo Letschert de wedstrijd. Hedwiges Maduro maakte direct na rust zijn opwachting, maar ook hij kon weinig uitrichten.


Leestijd: 2 minuten

Trainer Erwin van de Looi en zijn technische staf hebben vooralsnog problemen om het op een aantal plekken gewijzigde elftal aan de praat te krijgen. Met name het vertrek van Tjaronn Chery, afgelopen zaterdag weer goed voor de winnende treffer bij Queens Park Rangers, doet zich voelen. Vorig seizoen was scoren ook lange tijd het probleem bij FC Groningen. Te weinig effectief met de kansen omgaan en daardoor te vaak verdedigend in de problemen komen. Tegen Utrecht voetbalde Groningen hoofdzakelijk achteruit, omdat er blijkbaar te weinig zelfvertrouwen was om zelf het initiatief te nemen. Dat leidde ertoe dat geen enkele honderd procent kans gecreëerd werd.

Nu is het zo dat FC Utrecht traditioneel een lastige uitwedstrijd is voor de groenwitten, maar dat kon geen excuus zijn voor de matige vertoning. Zelfs de anders zo balvaste Simon Tibbling had het lastig en bleef in de rust in de kleedkamer achter. En de thuisploeg had Sebastien Haller. De Franse spits zorgde voortdurend voor gevaar. Etiënne Reijnen en Johan Kappelhof werden in ieder geval niet de baas over de aanvaller. FC Groningen ontbeert voorin een aanspeelpunt. Iemand die de bal vast houdt om de ploeg naar voren te kunnen laten komen. Nu is het zeker in uitwedstrijden razend moeilijk om een overwicht in de wedstrijd te krijgen. Het transferwindow is nog een dag open. Het lijkt geen overbodige luxe om nog ergens een spits vandaan te halen. Met een aanspeelpunt voorin ontstaat ongetwijfeld meer structuur in het spel van de FC.

In Utrecht was het feitelijk de handjes dichtknijpen dat het maar 2-0 werd en het doelsaldo niet direct een stevige knauw kreeg. Groningen staat met 4 punten uit evenzovele wedstrijden op de dertiende plaats in de Eredivisie en heeft een hele lastige serie wedstrijden voor de boeg. Te beginnen op zondag 13 september in Stadion Euroborg tegen sc Heerenveen. Daarna begint op donderdag 17 september het avontuur in de Europa League met de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Vervolgens is het AZ thuis op 20 september en drie dagen later komt FC Twente in het kader van de KNVB-beker op bezoek. Zaterdag 26 september staat de uitwedstrijd tegen Ajax op bezoek en op donderdag 1 oktober wordt in Portugal gespeeld tegen Sporting Braga. Met de uitwedstrijd tegen Vitesse op zondag 4 oktober speelt FC Groningen dan de zevende wedstrijd in 21 dagen. Dan zal duidelijk zijn hoeveel schade in deze intensieve reeks opgelopen is.