FC Groningen komt sneu weg; 3-2 nederlaag bij AZ in extra tijd

FC Groningen leek zondagmiddag op weg naar een prima resultaat in Alkmaar. De FC was teruggekomen van een 2-0 achterstand in Alkmaar tegen AZ en leek met 2-2 een punt mee te nemen naar Groningen. In de extra tijd ging het alsnog mis. Alireza Jahanbakhsh, die al veel kansen had laten liggen, kopte uitgerekend uit een hoekschop de winnende treffer voor de thuisploeg binnen. Een sneue nederlaag. Groningen was na rust de betere ploeg, maar de beloning daarvoor bleef uit. FC Groningen blijft dertiende in de Eredivisie met 29 punten uit 28 duels.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Van de staartploegen wist alleen Roda JC te winnen, maar de Limburgers hebben op de zeventiende plaats een achterstand van acht punten op de ploeg van trainer Ernest Faber. Met nog zes speelrondes te gaan is Groningen zo goed als veilig, maar om helemaal zeker te zijn is nog één of twee keer de volle winst pakken wel prettig. In Alkmaar had bijna een bonuspunt bijgeschreven kunnen worden. AZ is de nummer drie en wordt dit seizoen gezien als één van de best voetballende ploegen van de Eredivisie.

Dat het halverwege nog 0-0 stond was grotendeels te danken aan het ontbreken van scherpte bij de thuisploeg. Wout Weghorst, Teun Koopmeiners en Jahanbakhsh diverse keren kregen legio kansen. Verder stond Sergio Padt weer prima te keepen.  Aan de andere kant kregen de gasten een beste kans. Kort voor de pauze kopte Mike te Wierik uit een voorzet van Ritsu Doan op de paal. Terwijl Groningen het beste uit de kleedkamers kwam viel het openingsdoelpunt aan de andere kant. Jahanbakhsh deed de voorbereiding over rechts en zijn voorzet werd door Jonas Svensson in de 53e minuut met een hakje in de verre hoek getikt.

De 2-0 kwam op naam van kersvers international Guus Til. Svensson was de voorbereider en van dichtbij was het in de rebound raak. Vanaf dat moment toonde de FC veerkracht en gaf blijk van wil en drive om er nog iets van te willen maken. Vier minuten na de 2-0 scoorde Tom van Weert. Doan leverde de voorzet. Van Weert draaide goed weg en schoot raak. En zeven minuten voor tijd leek een stunt in de maak. Doan toonde zijn technische vermogens en speelde bal tussen een aantal tegenstanders in vrij. Zijn schot verdween van een meter of twintig prachtig in de linkerbovenhoek. Het zevende doelpunt alweer van de Japanner. De middenvelder over wie de leiding binnenkort een besluit moet nemen of ze hem willen kopen.

Het zou voor het verdere vertrouwen goed geweest zijn om een resultaat mee te nemen. Zeker met in het achterhoofd dat over twee weken Ajax op bezoek komt in het NoordLease Stadion. Het duel tegen de nummer twee begint op eerste Paasdag14.30 uur.