Sport

FC Groningen keert terug naar Erfurt; ruim twintig jaar na mislukt Europees treffen

FC Groningen is op woensdag 8 oktober uitgenodigd door Rot-Weiss Erfurt om tegenstander te zijn in de laatste wedstrijd in het Steigerwaldstadion. Het stadion wordt verbouwd en dat wordt gevierd met een herinnering aan het grootste sportieve succes van de Duitsers. In het seizoen 1991/1992 troffen de FC en Erfurt elkaar in de strijd om de UEFA Cup. FC Groningen verloor twee keer met 1-0 en was uitgeschakeld. In de volgende ronde was Ajax te sterk voor Rot-Weiss Erfurt


Leestijd: 1 minuut

Het stadion wordt volledig gerenoveerd en zou volgens de planning begin 2016 gereed moeten zijn. Rot-Weiss Erfurt komt uit het voormalige Oost-Duitsland en speelt tegenwoordig in de Derde Divisie, waar na vijf speelrondes de zevende plek ingenomen wordt met acht punten. In de 48-jarige geschiedenis is plaatsing voor Europees voetbal nog altijd het meest belangwekkende in de historie. Voor FC Groningen ligt dat anders. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw plaatste Groningen zich met regelmaat voor Europees voetbal, maar de ontmoetingen met Erfurt verliepen uiterst teleurstellend.

Er werd destijds gesproken van een blamerende nederlaag, waarbij na afloop vooral Milko Djurovski de gebeten hond was. FC Groningen had de uitwedstrijd met 1-0 verloren en de vedette van toen had in de thuiswedstrijd twee treffers beloofd, maar hij bakte er helemaal niks van. FC Groningen kende destijds een moeizame competitiestart, waarbij trainer Hans Westerhof zijn ploeg niet echt aan de gang kreeg. Daar zal de huidige selectie geen weet van hebben.

FC Groningen maakt een driedaagse trip naar Erfurt en zal op dinsdag 7 oktober reeds afreizen. Een dag later is de wedstrijd. De selectie van trainer Erwin van de Looi keert donderdag 9 oktober terug naar Nederland. Het daarop volgende weekend heeft de FC vanwege een interlandperiode geen competitieverplichtingen. Normaal gesproken liggen de krachtsverhoudingen duidelijk in het voordeel van FC Groningen.