Sport

FC Groningen kan weer omhoog kijken; na 2-1 thuiszege op ADO Den Haag

FC Groningen heeft belangrijke punten behaald. In het NoordLease Stadion werd ADO Den Haag zaterdagavond met 2-1 verslagen. Door de tweede thuiszege van het seizoen is Groningen geklommen naar de twaalfde plaats met 13 punten uit 13 duels. Hans Hateboer in de tiende en Tom van Weert na een uurtje spelen zorgden voor de doelpunten.


Leestijd: 2 minuten

Wouter Gudde en Johan Bolhuis belangrijkste kandidaten voor opvolging Hans Nijland
Wouter Gudde en Johan Bolhuis belangrijkste kandidaten voor opvolging Hans Nijland

Op de ranglijst klonteren ploegen steeds dichterbij elkaar. De afstand naar de zevende plaats is vier punten, maar het verschil met nummer laatst Roda JC is slechts drie punten. De ploeg van trainer Ernest Faber heeft derhalve nog een aantal goede resultaten nodig om de onderkant van de Eredivisie definitief vaarwel te zeggen. Tot de korte winterstop staan nog vier speelrondes op de rol. Te beginnen komende zaterdag de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Op zondag 4 december wacht in Amsterdam de confrontatie tegen Ajax, waarna op vrijdag 9 en zondag 18 december de eerste seizoenshelft afgesloten wordt met respectievelijk thuiswedstrijden tegen Roda JC en Go Ahead Eagles.

Zeker in de laatste twee speelrondes is de volle winst gewenst. De uitwedstrijden tegen Zwolle en Ajax zijn op voorhand lastige affiches om zomaar even tot een positief resultaat te komen. Tegen ADO speelden de verdedigers een hoofdrol. Hateboer met een doelpunt. Hij joeg in de tiende minuut een van richting veranderde bal tegen de touwen. Etiënne Reijnen was de aangever. De centrale verdediger had ook een aandeel in het winnende doelpunt. In zijn vijftigste wedstrijd voor de FC gaf hij na een uurtje spelen de steekpass op Van Weert, waardoor hij vrij kwam en zijn vierde seizoentreffer in de verre hoek weg kon leggen.

Het was een verdiende overwinning. Zeker voor rust liet FC Groningen het betere spel van dit seizoen tot nu toe zien. Er werden diverse kansen afgedwongen, maar scoren blijft een lastig ding. Tegen ADO werd twee keer gescoord en dat is in deze competitie vooralsnog erg veel. Tot nu toe werd in dertien duels zestien keer gescoord. De vijf treffers in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht er vanaf halend betekent dat het gemiddelde in de andere twaalf wedstrijden op minder dan één gemiddeld ligt. Dat is wel erg mager. Om echt weer naar boven te kunnen kijken moet dit gemiddelde zeker omhoog getrokken worden de komende wedstrijden.