FC Groningen kan slecht uit de voeten op sneeuw; 2-2 bij Roda JC

Kijkend vanuit het perspectief van de neutrale kijker had Roda JC – FC Groningen nooit gespeeld moeten worden. De sneeuw kwam in grote hoeveelheden naar beneden in Kerkrade en halverwege de eerste helft moest notabene een schuifpauze ingelast worden om weer verder te kunnen. Scheidsrechter Pol van Boekel liet om 12.30 uur gewoon aftrappen. De FC hield uiteindelijk een punt aan de ultrakorte wintersportvakantie over. Het werd 2-2 in een zeer matig gevuld Parkstad Limburg Stadion.

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Het voordeel was nog dat het in de rust helemaal stopte met sneeuwen, waardoor in de tweede helft sprake was van een schoongeveegd kunstgrasveld. Het bleek dat de Groningers daar beter op uit de voeten konden dan op besneeuwde ondergrond. In plaats van simpel te spelen en veiligheid voor alles dachten sommige spelers dat ze het met technische hoogstandjes ook wel op konden lossen. Samir Memisevic verzuimde in de 34e minuut een bal domweg uit het eigen strafschopgebied weg te rossen. Dat deed hij niet waardoor de bal bleef hangen en Simon Gustafson dankjewel zei en zijn tweede treffer van de middag kon begroeten.

Na een kwartiertje aanmodderen was het ook al mis gegaan. Doelman Sergio Padt kreeg een inzet van Dani Schahin niet klemvast, waarna Gustafson de rebound in kon tikken. Gelukkig viel voor de pauze de aansluitingstreffer nog. Jesper Drost gaf de assist en Tom van Weert rondde af. De gelijkmaker kwam na een uurtje spelen op het scorebord. Van Weert werd diep gestuurd en kon alleen het strafschopgebied in. Adil Auassar pakte de aanvaller bij de schouder in het strafschopgebied.  Van Weert viel en verdiende een strafschop. De aanvoerder van Roda JC vertrok met rood. Doelman Hidde Jurjus kreeg nog een hand tegen de bal, maar Van Weert benutte de penalty.

Vervolgens speelde FC Groningen een half uur met een man meer, maar deze numerieke meerderheid kwam nauwelijks uit de verf. Het spel werd onvoldoende breed gehouden. De thuisploeg bleef redelijk eenvoudig overeind.  De ploeg van trainer Ernest Faber staat twaalfde in de Eredivisie met 16 punten uit 15 wedstrijden. Komende woensdag komt koploper PSV naar het Noordlease Stadion.