Sport

FC Groningen kan financiële bonus tegemoet zien; dankzij transfer Virgil van Dijk naar Liverpool

De kans is groot dat FC Groningen een extra bedrag tussen de zes en achthonderdduizend euro op de bankrekening mag bijschrijven. De reden is de transfer van international Virgil van Dijk van Southampton naar Liverpool. Er wordt 84,4 miljoen betaald voor de overgang. Van Dijk belandt daarmee in het rijtje van de tien duurste voetballers allertijden. Hij is nu de duurste getransfereerde verdediger.


Leestijd: 1 minuut

Virgil van Dijk belangrijk voor Oranje; 3-0 zege op Portugal
Virgil van Dijk belangrijk voor Oranje; 3-0 zege op Portugal

Helemaal zeker is deze extra bonus nog niet. Volgens algemeen directeur Hans Nijland is het afhankelijk van de afspraken die in 2015 gemaakt zijn bij de overgang van Van Dijk van Celtic naar Southampton.  Destijds bedong de FC een doorverkooppercentage van tien procent. Die afspraak geldt nog steeds. Het vermoeden bestaat dat de Schotten bij een doorverkoop ook tien procent hebben bedongen, maar dit staat nog niet zwart op wit. Mocht het wel zo zijn dan zou het om een bedrag van 845.000 euro gaan. Dat bedrag kan FC Groningen prima gebruiken. De exploitatierekening voor het lopende seizoen laat een tekort van ruim twee miljoen zien. Alle aanvullingen hierop zijn welkom.

FC Groningen haalde de nu 26-jarige Van Dijk in 2010 uit Tilburg, waar Willem II-trainer Alfons Groenendijk het niet in hem zag zitten. Van Dijk ontwikkelde zich snel en vertrok in de zomer van 2013 naar Celtic. Daar speelde hij tot medio 2015. Toen incasseerde de FC al tien procent van de 15,7 miljoen euro transfersom. Nu lijkt de kassa nog een keer te gaan rinkelen en dat is voor de groenwitten een prettig verlaat kerstcadeau.