FC Groningen is winnen verleerd; 2-2 bij Sparta vierde gelijke spel in vijf duels

FC Groningen kwam zondag niet verder dan een 2-2 gelijkspel bij nummer voorlaatst Sparta Rotterdam. Het was alweer het vierde gelijkspel in de laatste vijf wedstrijden. De laatste overwinning dateert van 14 januari toen in Almelo het seizoen na een korte winterstop hervat werd met een 4-1 zege op Heracles. In Rotterdam speelde de FC zondag bijna de hele tweede helft met tien man, omdat Juninho Bacuna in de 52e minuut een terechte rode kaart kreeg.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Groningen bungelt al weken in de grijze middenmoot en staat op de tiende plaats in de Eredivisie met 27 punten uit 23 wedstrijden. Tegen Sparta begon de ploeg van trainer Ernest Faber dramatisch en stond na achttien minuten met 2-0 achter door treffers van Van Moorsel en Calero. De bijna 10.000 bezoekers op Het Kasteel maakten zich op voor een lekkere middag, maar Groningen slaagde er voor de pauze nog in om de schade te herstellen. In de 21e minuut tikte Ruben Jenssen, na voorbereidend werk van Simon Tibbling (vermoedelijk in buitenspelpositie), de aansluitingstreffer binnen. Het was het eerste doelpunt voor de Noor in dienst van FC Groningen. Kort voor rust maakte Mimoun Mahi tegen zijn oude ploeg zijn tiende treffer van het seizoen.

Daarmee had Groningen de schade hersteld om na de pauze eindelijk weer eens de volle buit over te houden aan een wedstrijd, maar zover kwam het niet. Bacuna kegelde in de 52e minuut Van Moorsel en Dijkstra onderuit met een onbesuisde tackle. Scheidsrechter Lindhout aarzelde geen moment. Het was al de derde keer dit seizoen dat Bacuna voortijdig de douche op mocht gaan zoeken. Vorige week werd nog een rode prent geseponeerd die hij, overigens ten onrechte, had gekregen in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Met een man minder werd het een onmogelijke missie om de drie punten mee te nemen.

Dankzij het feit dat FC Twente als straf voor de recente financiële malaise volgend seizoen niet Europees mag spelen en Vitesse en AZ de beker nog kunnen winnen kan Groningen zich nog plaatsen voor de play-offs. De negende plaats kan daarvoor toereikend zijn. Anders zou het seizoen vermoedelijk als een nachtkaars uitgaan.  Komende zaterdag komt FC Utrecht op bezoek in het Noordlease Stadion, mogelijk kan een begin gemaakt worden om in de afgelopen periode grote aantallen verloren supporters weer terug te laten keren.