FC Groningen in halve finale tegen Excelsior; na geflatteerde 4-0 zege op Vitesse

Een uur lang was het heel moeizaam wat FC Groningen liet zien woensdagavond in de kwartfinale van de bekerfinale tegen Vitesse, maar een strafschop en rode kaart bracht de ommekeer. Guram Kashia kreeg rood na hands op de doellijn, Tjaronn Chery tikte de rebound van de door Michael de Leeuw gemiste strafschop binnen en een kwartier later stond het 4-0. De Leeuw, Yoëll van Nieff en aanvoerder Maikel Kieftenbeld maakten de goals. Na afloop koppelde De Leeuw FC Groningen aan Excelsior. Het duel wordt op 7, 8 of 9 april gespeeld.

Leestijd: 2 minuten

Het was qua scoreverloop een bizarre wedstrijd. Over negentig minuten gezien was Vitesse de betere ploeg, maar toch won Groningen met 4-0. De FC profiteerde maximaal van de man meer situatie na het wegsturen van Kashia. Tot de strafschop in de 61e minuut had de thuisploeg geen fatsoenlijke kans weten af te dwingen. Vitesse was de baas op het veld en liet een karrevracht aan mogelijkheden noteren, waarbij vooral Uros Djurdjevic en aanvoerder Davy Pröpper betrokken waren. Direct na rust kreeg Valeri Qazashvilli alleen voor doelman Sergio Padt een grote kans, maar schoot ver over. Daarna kwam Djurdjevic nog een keer in gunstige positie, maar een sliding van Hans Hateboer voorkwam erger.

Terwijl de ruim 12.000 aanwezigen in Euroborg zaten te wachten op de openingstreffer van de gasten viel het doelpunt aan de andere kant. Er ging een mooie aanvalsopzet aan vooraf. Chery stuurde Hateboer diep en zijn voorzet vond het hoofd van De Leeuw. Zijn kopbal werd door Kashia met de hand beroerd op de doellijn. Scheidsrechter Björn Kuipers kon weinig anders dan de bal op de stip leggen en rood geven. De Leeuw zag zijn inzet gestopt door Eloy Room, maar de rebound viel toevalligerwijs gunstig voor de inglijdende Chery; 1-0. Drie minuten later was het al 2-0. Invaller Jarchinio Antonia zette De Leeuw alleen voor de doelman en daar had de topscorer geen moeite mee. Het was alweer zijn zeventiende treffer van het seizoen, competitie en beker bij elkaar opgesteld.

De mooiste treffer kwam op naam van Van Nieff. Vanaf links stuurde hij in de 76e minuut eerst twee tegenstanders het bos in, waarna hij de bal boven in de verre hoek streepte; 3-0. Mooier kan een doelpunt bijna niet gemaakt worden. Weer drie minuten later joeg Kieftenbeld de rebound uit een vrije trap van Chery tegen de touwen; 4-0. Daarmee rolde de ploeg van trainer Erwin van de Looi de tegenstander binnen een kwartier op. In het eerste uur had het daar geen enkele schijn van. Toen leek het de FC te ontbreken aan voldoende strijd en passie om succesvol te kunnen zijn, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed.

Eric Botteghin liep tegen zijn tweede gele kaart in het bekertoernooi aan, waardoor de centrale verdediger tegen Excelsior geschorst is. In 1989 wist Groningen zich voor de laatste keer voor de halve finale te plaatsen. Toen werd ook de finale gehaald, iets wat na een kwart eeuw weer een stap dichterbij is gekomen.