FC Groningen houdt punt over in Derby van het Noorden; 1-1 in clash met sc Heerenveen

De Derby van het Noorden is zondag in Euroborg geëindigd in 1-1. Michael de Leeuw opende al in de zevende minuut de score namens FC Groningen. Na een goede beginfase nam sc Heerenveen het heft in handen en zag Mark Uth in de 25e minuut de gelijkmaker binnen schieten. Met name in de tweede helft waren de beste kansen voor de gasten, maar het bleef bij een puntendeling. FC Groningen staat zevende in de Eredivisie met 22 punten uit 15 duels.

Leestijd: 3 minuten

Opvallend was dat algemeen directeur weer niet het bordje "uitverkocht" op kon hangen. Nog geen 21.000 toeschouwers hadden de moeite genomen om de regenachtige omstandigheden van Euroborg op te zoeken. En die kwamen niet bedrogen uit, want de Noordelijke clash was zeker onderhoudend te noemen. Er was veel strijd en het was spannend tot de laatste seconde. De FC kon vermoedelijk met de puntendeling het meeste vrede hebben, omdat vooral in de slotfase de Friezen nog een paar grote kansen kregen om er met de volle winst vandoor te gaan. Met het basisdebuut van Jafar Arias en de onverwachte rentree vanaf het begin voor Martijn van der Laan, Yoëll van Nieff was ziek, begon Groningen goed aan de wedstrijd. Dat kwam in de zevende minuut al tot uiting. Aanvoerder Maikel Kieftenbeld zette met een slim passje De Leeuw in goeie positie en schoof de bal simpel langs doelman Kristoffer Nordfeldt;1-0.

Het was alweer het achtste doelpunt van het seizoen voor de topschutter en de derde week op rij dat hij scoorde. De afgelopen weken was het tegen PSV en FC Twente ook raak. Toch bleek deze boost onvoldoende om de overhand te blijven houden. Heerenveen werd langzaam aan de betere ploeg en kreeg mogelijkheden. In de 25e minuut ging het mis. Na een hoekschop kon Slagveer de bal vanaf de rand van het strafschopgebied nog een keer inbrengen en tussen vier verdedigers reageerde Uth attent en zag de bal via zijn voet langs Sergio Padt gaan; 1-1. Het was al snel duidelijk dat Arias voorin geen potten kon breken en dat Van der Laan op een voor hem onwennige positie speelde. Dat veranderde trainer Erwin van de Looi in de rust. Van der Laan ging centraal spelen en Johan Kappelhof zocht de linkerkant op. Daar waar amper aanvallend gevaar vandaan kwam.

Na een druistig begin van de tweede helft van de thuisploeg zakte het overwicht snel weg en vergoede de spanning op een door de regen steeds zwaarder wordend veld veel. Met aanvallende wissels probeerde Van de Looi het spel als nog in zijn richting te draaien, maar dat gebeurde niet. Daarvoor had Groningen het vooral op het middenveld te lastig. De slotfase was derhalve voor de gasten. Onder aanvoering van de slim spelende Daley Sinkgraven werd Uth nog een paar keer in stelling gebracht, waarbij zes minuten voor tijd de winnende goal er aan leek te komen. Een inzet van Uth werd door Padt echter op katachtige wijze uit het doel gehouden. Terwijl Hans Hateboer de wedstrijd met een hoofdwond nog vroegtijdig moest verlaten in de blessuretijd bleef het bij 1-1. FC Groningen bleef daarmee dit seizoen ongeslagen in eigen huis.

In de Eredivisie is Groningen inmiddels tien thuiswedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 9 maart 2014 toen Feyenoord met 2-0 te sterk was. De enige ploeg die sindsdien kon winnen was FC Aberdeen in de voorronde van de Europa League op donderdag 24 juli. De Schotten zegevierden met 2-1. Aanstaande zondag komt Vitesse op bezoek in Euroborg een belangrijk duel om de nummer 11 op de ranglijst minimaal op afstand te houden.