FC Groningen hervat met 1-1 in Tilburg; gelijkspel helpt niet in jacht op play-offs

Het belangrijkste is om de eerste wedstrijd na de winterstop te winnen, zodat er direct positieve energie vrij komt. FC Groningen had ongetwijfeld de intentie, maar kwam zondagmiddag niet verder dan 1-1 in Tilburg bij Willem II. Ritsu Doan opende na een kwartiertje de score door fraai in de kruising raak te schieten. Twintig minuten voor tijd maakte Ismail Azzaoui met een schuiver de gelijkmaker. Daarbij bleef het. Groningen blijft dertiende in de Eredivisie met 21 punten uit 19 wedstrijden.

FC Groningen vraagt werktijdverkorting aan

Het was een geluk dat de meeste ploegen in het linkerrijtje, die op de play-off plaatsen koersen, ook gelijkspeelden. Het was niet alleen de hervatting uit een korte winterslaap, maar ook de confrontatie tussen vader en zoon Van de Looi. Erwin is voor het tweede jaar hoofdcoach bij Willem II en zoon Tom maakte bij de FC zijn debuut in de basis als verdedigende middenvelder. Achteraf was moeder Hennie waarschijnlijk het meest blij met het gelijke spel.

Na een kwartier was het bij de eerste de beste aanval van de gasten raak. De beginfase was duidelijk voor Willem II. De bal kwam aan de linkerkant voor de voeten van Doan en de Japanner aarzelde niet. Hij joeg de bal pardoes in de winkelhaak. Het was ook direct de grootste kans van de wedstrijd voor FC Groningen. De beste mogelijkheden waren voor de thuisploeg. Met name de Griek Konstatinas Tsimikas liet zich gelden. Vijf minuten voor de thee zorgde hij voor het meeste gevaar. De linksback was doelman Sergio Padt al gepasseerd met zijn inzet, maar het was Mike te Wierik die de bal nog van de lijn wist te koppen.

Tsimikas zag daarvoor na ruim een half uur de bal uit de bovenhoek geplukt worden door Padt. Na de pauze had de ploeg van coach Ernest Faber weinig meer te melden. Kansen bleven uit en Willem II drong meer en meer aan. De gelijkmaker van invaller Azzaoui kon dan ook moeilijk onverdiend genoemd worden. FC Groningen speelde met twee controleurs redelijk defensief. Mogelijk brak dat de ploeg na rust op, omdat het er niet in slaagde de verbinding naar voren te maken.

Komende zaterdag komt Heracles Almelo om 18.30 uur op bezoek in het Noordlease Stadion