Sport

FC Groningen heeft volledig de wind tegen; na 3-0 thuisverlies tegen Heerenveen in kelder Eredivisie terechtgekomen

Algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen riep van een zwarte dag zaterdagavond en dan doelde hij in eerste instantie op het wangedrag van de fans en dat na de derde treffer van sc Heerenveen in het NoordLease Stadion zelfs een ontevreden supporter het veld betrad en er diverse voorwerpen op het veld gegooid werden. De 3-0 nederlaag tegen de Friezen kleurde het weekend nog zwarter in. Zeneli, Larsson en Ghoochannejdad velden het vonnis. De FC bungelt onderin de Eredivisie op de zestiende plaats met  6 punten uit 9 duels.


Leestijd: 2 minuten

Wouter Gudde en Johan Bolhuis belangrijkste kandidaten voor opvolging Hans Nijland
Wouter Gudde en Johan Bolhuis belangrijkste kandidaten voor opvolging Hans Nijland

De competitiestart was al tegenvallend voor FC Groningen met nul punten uit drie wedstrijden. Daarna volgde herstel met op zondag 28 augustus een verrassend punt in Eindhoven tegen de landskampioen PSV. Half september leek het lek boven met een spectaculaire 5-1 overwinning bij FC Utrecht, maar sindsdien is het weer mineur met maar één punt uit de laatste drie wedstrijden. En wat nog erger is dat er in het eigen NoordLease Stadion nog helemaal niks te vieren was. Vijf thuisbeurten leverden twee schamele punten op. Op zondag 11 september werd het tegen Sparta 1-1 en op zaterdag 24 september werd het tegen Heracles Almelo dubbelblank. Verder werd in de openingswedstrijd met 5-0 van Feyenoord verloren, was FC Twente met 4-3 te sterk en zaterdag drukte Heerenveen de FC middels een duidelijke 3-0 nederlaag verder in het moeras.

Vijf wedstrijden zonder winst is nog zeker geen record in het NoordLease Stadion. Er zijn twee langere reeksen. Van 26 november 2006 tot en met 18 februari 2007 werd zes keer niet gewonnen. De langste serie is die tussen 10 maart 2012 en 16 september 2012. Acht keer, drie maal verloren en vijf gelijke spelen, werd in die periode niet gewonnen. Met dien verstande dat dit inclusief de competitieovergang is. De langste thuisreeks zonder winst uit de historie dateert van de periode tussen 2 mei 1993 en 5 december 1993 toen het Oosterpark elf maar verstoken bleef van de volle buit. Met andere woorden het kan nog erger, maar dat de zorgen groot zijn is duidelijk.

Alles zit ook tegen. Kijk maar naar het feit dat twee spelers zaterdagavond vroegtijdig moesten vertrekken wegens een rode kaart. Na ruim 35 minuten mocht Jason Davidson inrukken wegens een vermeend knietje volgens scheidsrechter Liesveld en een kwartier voor tijd kreeg Samir Memisevic zijn tweede gele kaart wegens vasthouden. Waardoor slechts negen groenwitten het eindsignaal haalden. Doelpunten heeft FC Groningen nodig. In vijf van de negen wedstrijden kwam de ploeg van trainer Ernest Faber niet tot scoren.In vijf thuisbeurten werd vier keer gescoord, waarvan drie tegen FC Twente.

Komende zondag staat de thuiswedstrijd tegen nummer vijf AZ op het programma. De druk op het duel tegen de Alkmaarders zal groot zijn. Er moet gewonnen worden, anders dreigt de laatste plaats, en van deze negatieve druk is toch al een tijd geen sprake meer geweest bij FC Groningen.