FC Groningen haakt aan; na tien wedstrijden zonder zege eindelijk 2-0 winst op NEC

Hoe gek is het? FC Groningen wist tien keer op rij niet te winnen en na eindelijk weer een zege haakt de FC weer helemaal aan in de strijd om de play-off plaatsen.  In het Noordlease Stadion was de thuisclub NEC met 2-0 de baas. Minoun Mahi voor rust en Juninho Bacuna in de tweede helft zorgden voor de doelpunten tegen de formatie uit Nijmegen.  Gevolg is dat plek negen, wat recht geeft op deelname aan het competitietoetje, weer helemaal in beeld is. De achterstand op Heracles Almelo bedraagt nu nog maar één punt.

Op zaterdag 14 januari stond de ploeg van trainer Ernest Faber voor het laatst met de volle buit na het laatste fluitsignaal. De winst tegen NEC was verdiend. Ondanks een lastig eerste half uur, maar daarna kreeg de thuisploeg controle over de wedstrijd. Slechts een dikke 18.000 toeschouwers zagen dat Mahi de score opende na dertig minuten spelen na goed voorbereidend werk van Bacuna.  Bryan Linssen mag ook niet ongenoemd blijven, want hij veroverde de bal. Ondertussen kregen de gasten ook een aantal goede mogelijkheden. Eerst om de score te openen en later om de 1-1 te maken.

Zo kreeg André Fomitschow tien minuten na de pauze een grote mogelijkheid, maar Padt bracht redding. Korte tijd later schoof Mohamed Rayhi de bal naast. Daarvoor had Jesper Drost direct na rust de kans op 2-0, maar hij behield onvoldoende de rust.  De beslissing viel in de 67e minuut. Tom Hiariej speelde Bacuna aan en vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de uitblinker binnen; 2-0. Zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. De middenvelder had ook zijn tweede kunnen maken, maar een vrije paal raakte de paal. In de periode na de verdubbelde voorsprong kreeg FC Groningen nog diverse mogelijkheden om er meer te maken.

De zege was uiteraard meer dan welkom. Het perspectief is plots weer een stuk rooskleuriger en geeft het bonuspunt in Alkmaar tegen AZ, 0-0 afgelopen zaterdag, ook meer glans. Komende zaterdag in Den Haag tegen ADO deze lijn doortrekken is het devies en dan kan een kleurloos seizoen zomaar voor een schittering zorgen. Nog vijf wedstrijden afwachten hoe kleurrijk het nog wordt.