Sport

FC Groningen gaat beginnen aan hernieuwd Europees avontuur; afwachten of ploeg klaar is voor treffen met Aberdeen

Het is zover. FC Groningen trapt donderdagavond om 20.45 uur af in het Pittodrie Stadium tegen Aberdeen FC. De return is een week later in Euroborg. De FC dankt het eerste Europese avontuur sinds 2007 aan de sterke eindsprint van het afgelopen seizoen. Daarin bleef de ploeg van trainer Erwin van de Looi tien duels op rij ongeslagen. Van deze tien wedstrijden werden er negen gewonnen.


Leestijd: 1 minuut

Het is alleen onduidelijk hoe beide ploegen zich tot elkaar verhouden. Aberdeen moest al in de eerste voorronde aantreden en had geen enkele moeite met Daugava Riga via een 5-0 zege in Schotland en een 3-0 overwinning in Letland, maar of dit maatgevend zal zijn is de vraag. De Schotten zijn al wat langer in training en mogelijk conditioneel iets verder. Aan de andere kant heeft FC Groningen de korte voorbereiding geintensiveerd, waardoor de groenwitten in staat moeten zijn om er negentig minuten voor te gaan. De vermoedelijke opstelling laat zien dat de basiself maar op twee plekken gewijzigd is. Sergio Padt neemt de plek in van de vertrokken doelman Marco Bizot en voorin speelt Danny Hoesen. De spits speelt op de positie van de naar Ajax vertrokken Richairo Zivkovic.

In de wetenschap dat de nul, in uitwedstrijden, heilig is, ligt het voor de hand dat Groningen in eerste instantie een afwachtende houding aan zal aannemen om van daaruit in de wedstrijd te groeien. Aberdeen pakte afgelopen seizoen voor het eerst sinds jaren weer een prijs; de Scottish League Cup. Begin jaren tachtig werd de toenmalige Europa Cup 2 gewonnen door Real Madrid te verslaan, maar die roemruchte tijden zijn al lang voorbij. Het grootste gevaar bij Aberdeen lijkt de aanvaller Adam Rooney te zijn, die in het tweeluik met Riga maar liefst vijf keer scoorde. Aberdeen speelt in een 4-4-2 formatie, waarbij vooral Hans Hateboer en Eric Botteghin met Rooney te maken zullen krijgen. Het is in ieder geval te hopen dat aan het einde van de wedstrijd er nog voldoende spanning is om al reikhalzend uit te kijken naar de return volgende week donderdag.