FC Groningen eenvoudig naar laatste zestien; hattrick De Leeuw binnen vijf minuten

FC Groningen heeft zich woensdagavond eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. In Emmeloord versloeg de FC zaterdaghoofdklasser Flevo Boys met 8-1. Halverwege stond het 3-1. Michael de Leeuw was de grote man met vier doelpunten. In de tweede helft produceerde de topscorer tussen de 67e en 72e minuut een hattrick. De loting voor de volgende ronde is donderdagavond.

De eerste twintig minuten waren niet grootst wat de gasten betreft, maar bij de eerste de beste kans was het wel prijs. Een voorzet van Tjaronn Chery werd door Danny Hoesen ineens op de pantoffel genomen en binnengeschoten. De 28e minuut was het moment van Yoëll van Nieff. Hij passeerde een viertal tegenstanders en schoot vervolgens diagonaal binnen. Daarmee was voorkomen dat de thuisploeg ergens in ging geloven. Die illusie verdween zes minuten voor de pauze helemaal toen De Leeuw zijn eerste van de avond binnenkopte op aangeven van Jarchinio Antonia. Op slag van rust kwam de spanning nog iets terug toen Tom Hiariej in de fout ging waar Paul Bergtop van kon profiteren. Daarmee werd de ruststand op 3-1 bepaald.

Het begin van de tweede helft leek een kopie van het begin van de wedstrijd. Het tempo was laag en kansen waren er nauwelijks. Toch kwam de doelpuntenmachine nog weer goed op gang. Dat begon in de 66e minuut met een treffer van invaller Dino Islamovic. Hierna brak de fase van De Leeuw aan. In de 67e minuut werkte hij een goede voorbereiding van Hans Hateboer af. Twee minuten later werd De Leeuw onderuit gehaald in het strafschopgebied waarmee hij een strafschop verdiende. De elfmetertrap werd in eerste instantie gemist, maar de rebound tikte de aanvaller alsnog binnen. In de 72e minuut schoot De Leeuw achter zijn standbeen langs  de 7-1 binnen, waarmee een hatrrick een feit was. In de laatste minuut bepaalde Johan Kappelhof de eindstand op 8-1 in het voordeel van FC Groningen.