FC Groningen doet niet aan klantenbinding; Willem II via strafschop met 1-0 verslagen

Er waren zondagmiddag nog geen 19.000 toeschouwers op het duel tussen FC Groningen en Willem II afgekomen en de thuisblijvers hadden gelijk om niet naar Euroborg te komen. In een slechte onaantrekkelijke wedstrijd won de thuisploeg desondankt wel met 1-0. Na ruim een half uur scoorde Michael de Leeuw vanaf en strafschopstip. Door de zege keerde FC Groningen terug in het linkerrijtje en staat nu achtste in de Eredivisie met 12 punten uit 7 wedstrijden

Leestijd: 2 minuten

Het duel kwam heel moeizaam op gang en na nog geen vijf minuten spelen klonk het eerste gefluit al vanaf de matig gevulde tribunes. FC Groningen was de hele middag niet bij machte om de tegenstander onder druk te zetten en dat kwam vooral omdat het spel op het middenveld onvoldoende verdeeld werd. Bovendien ging vrijwel alles over de rechterkant. De Leeuw begon als linksbuiten, maar dat is hij uiteraard niet, en trok te snel naar binnen. Dit was voor linksback Yoëll van Nieff vaak niet te belopen. Het positiespel kwam niet uit de verf, waardoor een stroperig geheel ontstond. De snelheid ontbrak in het spel, waardoor het misschien ook niet verwonderlijk was dat de beslissing vanaf de stip viel.

Voor het ontstaan van de strafschop was er bijna niets gebeurd voor beide doelen. Er werd een overtreding op Danny Hoesen gemaakt. De spits deed zijn best, maar heeft zijn plek nog altijd niet gevonden. Het feit dat hij in zeven competitiewedstrijden nog niet gescoord heeft is veelzeggend. De vrije trap van Van Nieff vond in de muur een hoog geheven arm van Jerson Cabral. De toegekende strafschop werd door De Leeuw feilloos in de rechterbovenhoek geschoten; 1-0. Vervolgens ontstonden twee momenten waarbij scheidsrechter Bas Nijhuis de gasten ook een penalty had kunnen geven. Eerst schoot Samuel Armenteros een voorzet tegen de hand van Tom Hiariej en even later zette Eric Botteghin een nadrukkelijk blok op Ben Sahar, maar in beide gevallen wilde Nijhuis nergens van weten.

Na rust begon de ploeg van trainer Erwin van de Looi goed met drie mogelijkheden binnen vijf minuten. Eerst werd een gevaarlijke voorzet van De Leeuw door doelman Kostas Lamprou net overgetikt. Vervolgens waren er schietkansen voor Hiariej en Tjaronn Chery. Aan de andere kant waren Cabral en Robert Braber gevaarlijk, maar de gelijkmaker viel niet. Willem II was beter in de tweede helft en kreeg een kwartier voor tijd de kans op een doelpunt. Stijn Wuytens kreeg een vrije doortocht, maar zag zijn inzet net naast het doel van Sergio Padt verdwijnen. Counterkansen werden door FC Groningen slecht uitgespeeld, waardoor het uiteindelijk een benauwde en amper verdiende 1-0 zege werd.

Het vertoonde spel biedt voorlopig weinig hoop voor de toekomst. Teveel spelers halen hun niveau niet of staan op een positie waar ze niet het beste tot hun recht komen. Er werd tegen de Tilburgers bepaald niet aan klantenbinding gedaan. Komende zondag staat de uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma.