FC Groningen brengt zichzelf verder in de problemen; missen van kansen levert slechts één punt op tegen ADO

Van de afgelopen elf competitiewedstrijden slechts eentje winnen. Het is de trieste balans van FC Groningen over de afgelopen periode. Tegen ADO Den Haag eindigde een zeker gewaande zege toch nog in mineur toen Xander Houtkoop in de vijfde minuut van de extra tijd Euroborg in rouw dompelde. Hij schoot een afgeslagen hoekschop binnen en tekende voor 1-1. Zeker niet onverdiend, maar zover had het nooit mogen komen.

Leestijd: 2 minuten

In de benauwde slotfase bracht Groningen zichzelf in de problemen door steeds verder terug te lopen in plaats van de gasten van het doel af te houden. De angst is nadrukkelijk in de ploeg geslopen en dan kan het gebeuren dat hier een negatieve beloning op volgt. Daar komt nog bij dat de FC op uiterst gelukkige wijze op voorsprong was gekomen. Scheidsrechter Manschot gaf aan het begin van de tweede helft binnen anderhalve minuut twee strafschoppen aan de thuisploeg. De eerste na een vermeende overtreding van Vito Wormgoor werd door Nick van der Velden dramatisch slecht ingeschoten, waar doelman Martin Hansen totaal geen problemen mee had.

In de tweede situatie speelde Timothy Dereijck de bal met de borst in plaats van met de arm. Toch ging de bal weer op de stip en deze keer was het wel raak. Tjaronn Chery schoot onberispelijk in. Waarom Van der Velden de strafschop nam was een groot raadsel. Bij afwezigheid van de geblesseerde topscorer Michael de Leeuw mocht Van der Velden weer een keer in de basis starten, maar hij speelt het hele seizoen al zonder vertrouwen. Tegen ADO stond Van der Velden min of meer in de punt van de aanval, omdat ook Danny Hoesen niet wedstrijdfit was. Ondanks dit noodverband kreeg FC Groningen nog voldoende kansen om de punten in de steeds leger wordende Euroborg te houden.

Niet in de eerste helft, want die hadden beide ploegen net zo goed schriftelijk af kunnen doen. Na rust kwam er mede door de strafschoppen direct meer leven in de brouwerij. Chery en de teveel voor eigen glorie spelende Mimoun Mahi kregen goede kansen op de 2-0, maar zover kwam het niet. En dan als zo vaak viel het doelpunt alsnog aan de andere kant. Het tiende gelijkspel van dit seizoen alweer. De ploeg van trainer Erwin van de Looi blijft op de elfde plaats staan in de Eredivisie met 31 punten uit 25 duels. Met nog negen duels te gaan bedraagt de achterstand op een play-off plaats zeven punten. Met nog wedstrijden tegen onder andere PSV, Feyenoord en Vitesse voor de boeg lijkt dit vooralsnog een onoverbrugbare achterstand en is de halve bekerfinale tegen Excelsior de reddingsboei om het seizoen kleur te geven.