Sport

FC Groningen brengt supporters weer in vervoering; na 1-1 in Euroborg tegen koploper PSV

De fans hebben er een tijdje op moeten wachten, maar zondagmiddag kwamen ze volledig aan hun trekken. FC Groningen speelde een passievolle wedstrijd tegen koploper PSV en werd beloond met een punt. De Brabanders kregen de meeste kansen en hadden op basis daarvan de zege verdiend, maar de FC liet eindelijk weer iets van de onoverwinnelijkheid zien waar supporters hun handen op stuk willen klappen. Nadat Luuk de Jong de gasten na een uurtje op voorsprong had gekopt, was Michael de Leeuw in de slotfase de gevierde man. Na dertien duels staat FC Groningen achtste in de Eredivisie met 18 punten.


Leestijd: 2 minuten

De 1-1 betekende ook dat de ploeg van coach Erwin van de Looi dit seizoen in eigen huis nog altijd ongeslagen is met vier zeges en twee remises. Tegen PSV was in de beginfase al duidelijk dat het een open wedstrijd zou worden. In de eerste minuut kreeg Tjaronn Chery al een open schietkans, maar trof slechts de billen van De Leeuw. Aan de andere kant bleek ook snel dat de koploper goed kan voetballen en gemakkelijk tot kansen kwam. Doelman Sergio Padt groeide niet voor niks uit tot man van de wedstrijd. Hij was lange tijd onpasseerbaar en hield de lastigste ballen tegen. De thuisploeg werd vooral via Danny Hoesen en De Leeuw gevaarlijk. Verder was het een kwestie van keihard werken om PSV bij te houden en dat werkte aanstekelijk bij het publiek, waardoor de ruim twintigduizend voor een sfeer zorgden die lange tijd niet zo voelbaar was in Euroborg.

De kansenverhouding was dusdanig dat de gasten halverwege wel op voorsprong hadden moeten staan. Na een uurtje was het zover. Hans Hateboer vergat om een voorzet van Jetro Willems te blokken vlakbij de hoekvlag. Hierdoor kon toch een hele scherpe voorzet richting de tweede paal gegeven worden, waar De Jong vrij stond en binnenknikte; 0-1. Hier ging Padt niet vrijuit. Hij stond positioneel te ver richting de eerste paal en het was een bal in het vijfmetergebied. Padt erkende na afloop ook dat hij dit anders op had moeten lossen. Er was nog een half uur te spelen om de zaak recht te trekken. Zonder tot veel kansen te komen bleven de groenwitten strijden voor een beter resultaat. Van de Looi wisselde aanvallend en bracht onder andere Mimoun Mahi en Jafar Arias binnen de lijnen. De spits maakte zijn debuut in de Eredivisie.

Mahi viel tot nu toe altijd goed in en dat was tegen PSV net zo. Zeker toen hij zes minuten voor tijd langs een aantal PSV-ers snelde om af te sluiten met een harde voorzet richting de tweede paal. De Leeuw had ook voor de situatie en kopte de bal met een snoekduik tegen de touwen; 1-1. Een prachtig moment en een beloning voor de tomeloze inzet. Het was alweer de zesde treffer van De Leeuw dit seizoen. Het is te hopen dat de spelers dit goede gevoel vast kunnen houden en het meenemen naar de komende wedstrijden. Te beginnen komende zondag in Enschede tegen FC Twente. Vervolgens komen sc Heerenveen en Vitesse op bezoek in Euroborg. Op zaterdag 20 december sluiten de groenwitten de eerste helft van het seizoen af met een uitwedstrijd bij hekkensluiter FC Dordrecht.