FC Groningen blijft op vreemde bodem zonder succes; 5-0 nederlaag in Arnhem tegen Vitesse

Het lukt FC Groningen maar niet om tot scoren te komen in uitwedstrijden. Het gevolg is dat er dit seizoen buitenshuis alleen maar verliespartijen te noteren vielen. Vier keer in de competitie, de strijd om de Johan Cruijff Schaal en afgelopen donderdag de Europese wedstrijd tegen Braga. In het Gelredome ging de FC zondag met maar liefst 5-0 onderuit. In het laatste half uur stortte de ploeg als een plumpudding in elkaar, terwijl gedurende de wedstrijd drie keer op de lat geschoten werd. FC Groningen is gezakt naar de tiende plaats in de Eredivisie met 10 punten uit 8 duels.

Leestijd: 2 minuten

Finale Gezond Scoren 2016; FC Groningen sluit gezondheidsproject af

Behalve zes nederlagen in uitwedstrijden werd er in 540 minuten ook geen enkele keer gescoord en dat mag zorgwekkend genoemd worden. In Arnhem had de ploeg van trainer Erwin van de Looi ook zeker geen geluk. Voordat Vitesse in de achttiende minuut de leiding nam via Solanke had Minoun Mahi met een schot de lat al getroffen. En na een half uur kopte Michael de Leeuw via de dwarsligger over. Dat had ook zomaar anders kunnen gaan, maar het geluk is momenteel niet aan de zijde van FC Groningen. Na een uur werd de voorsprong verdubbeld en daarna begon het geschutter. In de 65e minuut wou Johan Kappelhof terugspelen op doelman Sergio Padt, maar hij gleed uit. Qazaishvili kon vervolgens zo doorlopen en na het omspelen van Padt de 3-0 maken.

Wat daarna gebeurde had met voetbal weinig meer te maken vanuit groenwit oogpunt. De organisatie verdween en iedereen leek maar wat te doen. Mentaal was de focus in ieder geval ook verdwenen. In de 83e minuut raakte een voorzet van invaller Jarchinio Antonia ook de lat. In de laatste minuten werd de ellende helemaal compleet. In de 87e minuut en in de extra tijd werden zomaar nog twee doelpunten prijsgegeven. Zo eindigde de wedstrijd in een kansloze nederlaag, terwijl daar het eerste uur totaal geen sprake van was en een redelijk gelijkopgaand duel zich ontrolde. Uiteindelijk ontbrak het aan de absolute wil om te willen winnen.

De reeks van dit seizoen op vreemde bodem is zeer zwak. Als enige ploeg in de Eredivisie heeft FC Groningen nog niet gescoord op vreemde bodem. PSV, FC Utrecht en Ajax wonnen alle drie met 2-0 van de FC. Daar komt nog bij dat in de strijd om de Cruijff Schaal PSV met 3-0 zegevierde en afgelopen donderdag was Braga Europees met 1-0 te sterk. De technische staf heeft nu twee weken, volgend weekend is een interlandweekend, om de selectie weer op de rails te krijgen voor de thuiswedstrijd tegen Willem II op zaterdagavond 17 oktober. De donderdag erop staat Slovan Liberec in het kader van de Europa League op het programma.