FC Groningen blijft ongeslagen op eigen veld; 1-1 tegen AZ

FC Groningen heeft aan de thuiswedstrijd tegen AZ uit Alkmaar een punt overgehouden. Het werd zondagmiddag 1-1 in het NoordLease Stadion.  Mimoun Mahi maakte aan het begin van de tweede helft de gelijkmaker uit een strafschop, nadat Alireza Jahanbakhsh de gasten in de extra tijd van de eerste helft op voorsprong had geschoten. De FC schoot met een punt weinig op en staat twaalfde in de Eredivisie met 9 punten uit 8 duels.

Leestijd: 2 minuten

FC Groningen wint eindelijk op vreemde bodem; Donar wint topper en Lycurgus blijft ongeslagen

FC Groningen is inmiddels tien thuiswedstrijden ongeslagen. Op 25 februari ging FC Utrecht als laatste met de volle buit naar huis. Sindsdien won de ploeg van trainer Ernest Faber vier keer en eindigde het zes keer gelijk. Cijfers om positief over te zijn, maar het curieuze is dat het algemene beeld rondom groenwit in thuiswedstrijden veel minder rooskleurig is. Dat heeft er vooral mee te maken dat de manier van spelen waarop de ongeslagen reeks tot stand is gekomen grillig geweest is. Er zit niet echt een constante lijn in het spel van FC Groningen. Dat is één van de redenen waarom er zondag nog geen 18.000 toeschouwers een kijkje kwamen nemen.

Dat was zondag tegen AZ niet anders. De eerste helft was plat gezegd niet om aan te gluren, maar in de tweede helft was het klassen beter wat op de grasmat gelegd werd. Dat contrast is veel vaker in wedstrijden van de FC aanwezig. Vaak moet er eerst iets negatiefs gebeuren voordat de brigade van Faber echt in gang schiet. AZ kreeg voor de pauze diverse mogelijkheden, maar benutte er slechts eentje. In de extra tijd joeg  Jahanbakhsh de bal van buiten het strafschopgebied achter Sergio Padt. De doelman was de man van de wedstrijd en dat was niet, omdat hij alleen maar tussen de palen had gestaan.

Direct na de pauze kwam de thuisploeg als herboren uit de kleedkamers. Er werd direct druk gezet en dat leidde binnen tien minuten al tot resultaat. Ritsu Doan kreeg een duw in het strafschopgebied van Stijn Wuytens. Via de hand van oud-FC Groningen doelman Marco Bizot schoot Mahi van elf meter raak. Daar waar AZ voor de pauze legio kansen kreeg, was dit in het tweede bedrijf nauwelijks nog het geval. Groningen toonde strijdlust en kon daarmee een punt over de streep trekken, iets wat gezien het spelbeeld voor de rust onmogelijk leek. Komende vrijdagavond komt Willem II op bezoek in Groningen. De aftrap is om 20.00 uur.