Sport

Faber houdt in 'Derby van het Noorden' vast aan inmiddels vertrouwde basiself

FC Groningen start zaterdagavond in de ‘Derby van het Noorden’ tegen SC Heerenveen met dezelfde elf spelers die bij de afgelopen drie wedstrijden aan de aftrap stonden. Mogelijk begint de ploeg, ondanks dezelfde personele bezetting, echter wel met een andere tactiek aan de wedstrijd dan in die voorgaande partijen.


Leestijd: 1 minuut

Faber houdt in 'Derby van het Noorden' vast aan inmiddels vertrouwde basiself
Faber houdt in 'Derby van het Noorden' vast aan inmiddels vertrouwde basiself

Volgens FC Groningen-watcher van het Dagblad van het Noorden Jan Mennega treedt coach Ernest Faber Heerenveen mogelijk met een 4-4-2-strijdplan tegemoet in plaats van met de 4-3-3 opstelling. In dat nieuwe systeem fungeren de Limburgers Danny Hoesen en Bryan Linssen als spitsenkoppel, terwijl Mimoun Mahi en Oussama Idrissi hangend op de vleugels opereren.

'Derby van het Noorden'
Faber zegt op de website van zijn club zin te hebben in zaterdagavond. “Ik hoop op een mooie derby waar alles in zit; met strijd, passie, een goed resultaat en veel emotie.”

“Derby’s leveren altijd een mooie sfeer op”, zo zegt de ervaringsdeskundige coach. “Als coach van NEC heb ik diverse keren de derby tegen Vitesse mee mogen maken. Het karakter van die wedstrijd is nog wel iets anders dan hier. Daar is veel vijandigheid en ik merk rond deze wedstrijd toch wat meer het ludieke karakter en de strijd tussen de twee provincies.”

Het feit dat zeven internationals pas in de loop van afgelopen week terugkeerden in Groningen, mag volgens Faber ‘de pret’ niet drukken. “De patronen en lijnen zijn duidelijk en iedereen is zeer gretig. Nu hoef ik de spelers nooit extra te motiveren, maar voor zo’n affiche gaat het helemaal vanzelf. Het enige dat we nog moeten doen is het enthousiasme omzetten in de eerste thuisoverwinning.”

Heerenveen
Tegenstander SC Heerenveen is een van de ploegen in vorm in de Eredivisie, constateert de FC-coach. “Ze hebben goede resultaten gehaald en hadden de vorige wedstrijden de wind in de rug.” Maar volgens Faber zijn de verschillen tussen de beide elftallen niet zo groot als het onderlinge gat op de ranglijst doet vermoeden. “Hun manier van spelen is vergelijkbaar met die van ons en het verschil in punten op de ranglijst geeft de krachtsverhoudingen niet helemaal juist weer, denk ik. We zijn aan elkaar gewaagd.”