Sport

Europese zege Donar in Leek; Lycurgus zegeviert in Kosovo

Het was een prima woensdagavond voor de Groninger topsportteams. Abiant Lycurgus won in Kosovo eenvoudig in de tweede voorronde van de Champions League met 3-0 van KV Luboteni. Donar moest voor de eerste wedstrijd in de strijd om de Europe Cup uitwijken naar Leek. Dat deerde de ploeg niet, want er kwam tegen het Franse ESSM le Portel een 77-72 zege op het scorebord.


Leestijd: 1 minuut

Zelfstandige? Meld je aan voor het ZZP Event van Donar
Zelfstandige? Meld je aan voor het ZZP Event van Donar

Het kostte de nodige inspanningen om de topsporthal in Leek in gereedheid te brengen, maar de sfeer was ernaar. Bijna 2.400 fans hadden de weg naar het Westerkwartier gevonden en die zagen vooral voor de pauze een uitstekend spelend Donar. Na het eerste kwart stond het 21-17 en halverwege leidde de ploeg van coach Erik Braal met 45-31. Onder leiding van Brandyn Curry liet Donar zien op Europees niveau mee te kunnen. Al dreigde het na rust mist te gaan toen de gasten een 12-0 run produceerden en terugkwamen van 75-57 naar 75-69. Maar mede door een driepunter van Thomas Koenis werd de inhaalrace een halt toegeroepen. Een marge van vijf punten bleek in de laatste minuten voldoende om de zege te begroeten. Drago Pasalic was topscorer met 20 punten. Curry maakte er 17.

Lycurgus speelde in een met een paar honderd toeschouwers zeer matig gevulde Bill Clinton sportpaleis in Ferizaj een gemakkelijke partij en stond vrijwel de hele wedstrijd aan de goede kant van de score. De setstanden waren 25-16, 25-19 en 25-13. Coach Arjan Taaij vond dat de ploeg pas na anderhalve set ging draaien. ' In die fase was de foutenlast te hogen. Van de negentien fouten in totaal, maakten we vijftien in die periode.'  Smet op de wedstrijd was dat Trifon Lapkov halverwege de tweede set door zijn enkel ging en noodgedwongen vroegtijdig naar de kant moest. De ernst van de blessure is nog niet bekend. De return begint aanstaande donderdag om 19.00 uur in MartiniPlaza.